30.2 C
Poreč
Subota, 11 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Nivio Stojnić u imovinsku karticu nije prijaviti pet hektara maslinika

Nivio Stojnić u imovinsku karticu nije prijaviti pet hektara maslinika

Načelnik Stojnić smetnu s uma u imovinsku karticu uvrstiti OPG koji ima 1500 stabala maslina i proizvodi 28 hektolitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja godišnje.

”Popuši mi k…c”, opsovao je dugogodišnji IDS-ov načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić prije nego li smo ga uspjeli upitati zašto u svoju imovinsku karticu nije upisao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) “Nivio Stojnić”. Naime, dužnosnici su u svoje imovinske kartice obavezni navesti vlasništvo i prihode ostvarene u OPG-u, prenosi Glas Istre. 

Iako je OPG pod nazivom “Anton i Nivio Stojnić” (registriran samo kao Nivio Stojnić) prisutan na raznim smotrama maslinovog ulja, Stojnić u svojim izvješćima ne navodi podatak o vlasništvu. Pod rubrikom o članstvima u udruženjima i organizacijama, taj je istarski načelnik naveo tek funkcije predsjednika skupštine u Ribarskoj zadruzi Istra i TZ-u Tar-Vabrige.

S obzirom na to da Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu razlikuje nositelje i članove OPG-a, odnosno da dužnosnici nisu obavezni u imovinskoj kartici navesti podatke ako oni ili njihovi bračni drugovi nisu nositelji OPG-a nego članovi, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poslali smo upit je li Stojnićev OPG registriran i tko mu je vlasnik. Iz Agencije odgovaraju da je u Upisnik poljoprivrednika upisan OPG Nivio Stojnić. Također, pojašnjavaju da naziv OPG-a uvijek odgovara imenu vlasnika. Nositelj OPG-a je, dakle, upravo načelnik Tar-Vabrige Nivio Stojnić. Prema tome, Stojnić je bio dužan uvrstiti OPG u imovinsku karticu.

No, kako je Stojnić insistirao na vulgarnom verbalnom nasrtaju, od njega nismo uspjeli dobiti ikakav suvisao komentar. Nismo ga, naime, imali prilike priupitati niti je li doista on ili kakav njegov imenjak vlasnik OPG-a, koliko zarađuje prodajom maslinovog ulja, niti prima li za to poticaje.

Zanimljivo je da je OPG “Anton i Nivio Stojnić” na popisu proizvođača maslinovog ulja predstavljenih lani na smotri “Tekuće zeleno zlato Istre”. Također, na mrežnoj stranici TZ-a Istarske županije Istra.hr, pod odjeljkom “Ceste maslinova ulja”, piše da “Anton i Nivio, s velikom strašću, nastavljaju stoljetnu tradiciju i obrađuju pet hektara maslinika s 1.500 stabala lokalnih sorti. Posljednja berba dala je 200 kvintala maslina, s prinosom od oko 28 hektolitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja”.

O Niviju Stojniću već smo, podsjetimo, ranije pisali zbog nemarno popunjenih i oskudno ažuriranih izvješća o imovinskom stanju, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedavno pokrenulo postupak provjere njegove imovinske kartice.

Foto: slobodnadalmacija.com

NAJČITANIJE