20.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Slovenija će dostići kritičnu točku epidemije sredinom travnja

Slovenija će dostići kritičnu točku epidemije sredinom travnja

Najava slovenskog infektologa u Berlinu Andreja Trampuža da će gotovo 15 000 ljudi za 14 dana biti zaraženo novim koronavirusom podigla je veliku prašinu u Sloveniji. Simulaciju za Sloveniju, koja može imati neke varijacije, je zastrašujuća: „Ako je danas 480 zaraženih osoba, za 10 dana će ih biti 5 090, a 14 500 za 14 dana. Ako ih 10 posto treba intenzivnu njegu, to znači da će ih za 10 dana biti oko 500, a 1 400 za 14 dana. ”

Za RTV Slovenija Trampuž je napravio još precizniju projekciju, prema kojoj će Slovenija dostići kritičnu točku sredinom travnja, kada neće biti dovoljni respirator niti obučenog osoblja. Projekcija predviđa da će, ako sljedećih dana porast zaraženih osoba bude 15%, 3 966 osoba biti zaraženo do 7. travnja. “U Njemačkoj imamo porast od 23% dnevno, u Sloveniji imamo povećanje od 15%, ali testiramo manje nego u Njemačkoj”, rekao je Trampuž.

Pod pretpostavkom rasta zaraženih od oko 15  posto i da pet posto zaraženih treba respirator, sredinom travnja respiratori će biti potrebni za gotovo 400 osoba. “Ova simulacija pokazuje, ako dođe do povećanja od 15 posto, da će nam 4. travnja trebati 89 respiratora ili 208 ako imamo povećanje od 20 posto.

”Mišljenja sam da ćemo uskoro u Njemačkoj stići do gornje granice zaraze, za sedam do osam dana, ali i na granici kapaciteta s respiratorima “, najavio je infektolog. Prema njegovom mišljenju svega četiri tjedna dijeli Slovenija do dosega vrhunca epidemije.

Zapanjujuće prognoze

Infektologinja Bojana Beović rekla je da se i u Sloveniji izrađuju projekcije, prije svega na Institutu Jozef Stefan i to na temelju podataka o broju zaraženih i hospitaliziranih osoba. “Predviđanja su slična onima Dr. Trampuža, pogotovo ako se u Sloveniji ne budemo pridržavali mjera i povećanje zaraženih biti će veliko ” te dodala da porast u Sloveniji nije toliko izražen, posljednjih dana bio je ispod 10 posto. ” Da nismo primijenili mjere zaštite predviđanja slovenskih stručnjaka s Instituta Jozef Stefan bila bi veoma opasna. U takvom slučaju gotovo je sigurno da bismo imali stanje u kojem ne bismo uspjeli”, naglasila je da ako budemo nastavili s mjerama zaštite i da svaki pojedinac stvarno učini sve kako bi spriječio širenje infekciju, realno je da ćemo zarazu savladati, odnosno da ćemo uspjeti izliječiti sve koji pomoć trebaju.

Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar

Kazala je da se oslanjaju na iskustvo talijanskih kolega koji su jednim dijelom propisali probleme koje imaju zbog neujednačenog upravljanja epidemijom, vjerojatno zbog karakteristika njihovog zdravstvenog sustava. “U Sloveniji je moguće organizirati bolničko liječenje kao da imamo jednu bolnicu, bolnicu Sloveniju, kako je već rečeno, s ujednačenim funkcioniranjem svih odjela”.

Osposobljavaju specijaliste i medicinske sestre 

Beović se dotaknula i činjenice da je 76 zdravstvenih radnika među zaraženima u Sloveniji, što bi mogao predstavljati veliki problem u budućnosti kada će porasti broj zaraženih i teško bolesnih osoba. Napomenula je da se većina tih zdravstvenih radnika nije zarazila na radu s pacijentima, već je zaraženo izvan posla. Beović je istaknula da je Slovenija državama u Europi koja imaju najmanji broj liječnika po broju stanovnika.

Kako bi osigurali što više zdravstvenih radnika za borbu protiv epidemije, prekinuli su specijalizacije mladih liječnika koji se sada obučavaju za liječenje pacijenata sars-cov-2, a medicinske sestre, koje su u intenzivnim odjeljenjima radile posljednjih pet godina, biti će ponovno uključene u odjelima za intenzivnu njegu, isto tako osposobiti će medicinske sestre koje će preuzeti rad u staračkim domovima. Izvor: Slovenske novice

 

NAJČITANIJE