30.5 C
Poreč
Nedjelja, 9 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Što znači preferencijalni glas, što ako zaokružite samo kandidata ili samo listu...

Što znači preferencijalni glas, što ako zaokružite samo kandidata ili samo listu ili oboje …. ?

(Uređeni tekst)

Danas, 5. srpnja, održavaju se parlamentarni izbori na kojima biramo 10. saziv Sabora

Na dan izbora, glasati se može od 7 do 19 sati. Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati, a biračima koji su se tada zatekli na biralištu omogućit će se glasanje.

Nakon provedenih izbora i objavljenih rezultata, koalicije i stranke koje uđu u parlament pokušat će sastaviti Vladu, a mandat za sastav Vlade daje predsjednik Republike.

Rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor izbora utvrđuje Državno izborno povjerenstvo. Glasanje se obavlja osobno, glasačkim listićem.

Koje sve mogućnosti preferencijalni glas pruža biračima prilikom glasanja prenosimo u nastavku:

Preferencijalni glas bit će vrijedeći ako ga dodijelimo kandidatu s liste koju smo također zaokružili na glasačkom listiću.

Ako se zaokruži samo lista, a ne i prefencijalni glas kandidatu, listić je važeći.

Zaokružili ste samo kandidata s neke liste, a ne i listu, automatski će glas ići i kandidatu i njegovoj listi.

Ako birač glasa za jednu listu, a preferencijalni glas da kandidatu s neke druge liste, onda će biti vrijedeći samo glas dodijeljen listi i kandidatov će propasti.

Ako je birač dao preferencijalni glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne lista na kojima se oni nalaze, listić je važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s liste ako je toj listi dao samo jedan glas.

Listić će biti nevažeći ako se na listiću zaokruže dvije liste.

Ako netko na listiću zaokruži dvojicu kandidata, bilo s iste liste ili s dvije različite liste, ti će glasovi biti nevažeći.

Listić će biti nevažeći i ako ne bude zaokružen uopće ili ako po njemu šarate.

Listić će biti nevažeći i ako ne bude zaokružen uopće ili ako po njemu šarate.

U Sabor bi, uz one koji će biti visoko na listama, trebali ući i svi oni koji u preferencijalnom glasovanju dobiju najmanje 10 posto ukupnih glasova koje je dobila lista, no umjesto njega može ući i njegova zamjena ili netko drugi s liste.

Ako se dogodi da dva ili više kandidata imaju isti broj preferiranih Ako se dogodi da dva ili više kandidata imaju isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata. Izvor: epodravina.hr

Foto: tportal.hr

NAJČITANIJE