11 C
Poreč
Utorak, 7 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Na današnji dan rođen je Rinaldo Drosina, legenda pulskog nogometa

Na današnji dan rođen je Rinaldo Drosina, legenda pulskog nogometa

Drosina, Rinaldo (Drozina, Aldo), nogometaš i trener (Pula, 28.I.1932. – Pula, 17.II.2000.).

U vrijeme angloameričke uprave u Istri bio je junior u društvima Unione Sportiva Operaia i Associazione Partigiani Giuliani, 1947.–51. igrao je za Proleter (klub koji je nastao ujedinjenjem tih društava), poslije nazvan Pula, potom za Uljanik, koji je postao glavnim pulskim klubom, a od 1956. do 1958. (kad se ozlijedio) za zagrebačku Lokomotivu, s kojom je ušao u Prvu jugoslavensku ligu.

Nakon povratka u Pulu tri je godine s nogometnim klubom Istra (nastao 1961. spajanjem klubova Pula i Uljanik) u drugoligaškoj konkurenciji, a pošto je stekao stručno zvanje posvetio se trenerskom poslu.

Uz njegov su trenerski rad vezani najveći uspjesi pulskoga nogometa (bio je u više navrata prvi nogometni stručnjak Istre), a vrlo je uspješno radio i u nogometnim klubovima u Rovinju, Poreču i Bujama.

Kao trener Istre bio je i selektorom Hrvatske lige–jug, zajedno s vratarom Vladimirom Bearom. Za višegodišnje uspjehe u radu dobio je Zlatnu plaketu Hrvatskoga nogometnoga saveza. Stadion u Puli nazvan je 2003. njegovim imenom, a od 2008. najmlađi nogometaši Puljštine igraju na Memorijalu Aldo Drosina. Istrapedia.

Foto: Istrapedia

NAJČITANIJE