30.2 C
Poreč
Subota, 11 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Na današnji dan rođen je Rinaldo Drosina, legenda pulskog nogometa

Na današnji dan rođen je Rinaldo Drosina, legenda pulskog nogometa

Drosina, Rinaldo (Drozina, Aldo), nogometaš i trener (Pula, 28.I.1932. – Pula, 17.II.2000.).

U vrijeme angloameričke uprave u Istri bio je junior u društvima Unione Sportiva Operaia i Associazione Partigiani Giuliani, 1947.–51. igrao je za Proleter (klub koji je nastao ujedinjenjem tih društava), poslije nazvan Pula, potom za Uljanik, koji je postao glavnim pulskim klubom, a od 1956. do 1958. (kad se ozlijedio) za zagrebačku Lokomotivu, s kojom je ušao u Prvu jugoslavensku ligu.

Nakon povratka u Pulu tri je godine s nogometnim klubom Istra (nastao 1961. spajanjem klubova Pula i Uljanik) u drugoligaškoj konkurenciji, a pošto je stekao stručno zvanje posvetio se trenerskom poslu.

Uz njegov su trenerski rad vezani najveći uspjesi pulskoga nogometa (bio je u više navrata prvi nogometni stručnjak Istre), a vrlo je uspješno radio i u nogometnim klubovima u Rovinju, Poreču i Bujama.

Kao trener Istre bio je i selektorom Hrvatske lige–jug, zajedno s vratarom Vladimirom Bearom. Za višegodišnje uspjehe u radu dobio je Zlatnu plaketu Hrvatskoga nogometnoga saveza. Stadion u Puli nazvan je 2003. njegovim imenom, a od 2008. najmlađi nogometaši Puljštine igraju na Memorijalu Aldo Drosina. Istrapedia.

Foto: Istrapedia

NAJČITANIJE