15.3 C
Poreč
Subota, 30 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU Amsterdamska prijevara naivnih birača/ Ovo se sprema ...

Amsterdamska prijevara naivnih birača/ Ovo se sprema …

Dok se približavamo novim europskim izborima i bombardiraju nas svakojakim naručenim i nenaručenim anketama na temelju kojih se prebrojavaju potencijalni mandati, natjecatelji i kandidati su se rastrčali zemljom i dogovaraju inače potpuno nepotrebne aktivnosti i razgovore samo kako bi im lice moglo biti prikazano u kakvom mediju ili čisto da osvježe svoj profil na društvenim mrežama novim fotografijama „s terena, među ljudima“.

Tako se i istarski župan rastrčao Hrvatskom u borbi za novi mandat. Prosječni se građanin Istre pita kakvog točno ima posla istarski župan pred poljudskim stadionom, u Bjelovaru, pa i Rijeci i zašto građani Istre plaćaju to bjesomučno krstarenje županijskim vozilom i županijskim dnevnicama, ali istarski se mediji nikad i nisu bavili tim uobičajenim predizbornim rastrošnostima javnim novcem za slavu i ljubav partije.

Zato pitamo mi: TKO PLAĆA TROŠKOVE ŽUPANOVOG KRSTARENJA HRVATSKOM RADI IZBORA? Jer županija od tog prozirnog poziranja i šupljeg smješkanja nema nikakve koristi.

I tako dok se IDS bori za još jedan EU mandat, jasno je da IDS po potpori koju uživa u narodu ne zaslužuje mandat. Uz potporu koju ima od jedva 1,3%, svojeg bi EU parlamentarca zaradio tek kad bi Hrvatska birala 77 zastupnika (umjesto sadašnjih 11), a EU parlament ukupno imao oko 5.000 zastupnika.

Eto, toliko je IDS relevantan.

S obzirom na važnost koju ima EU parlament (ne samo zbog za hrvatske prilike visoke plaće), nevjerojatno da se netko svjesno želi odreći mjesta u parlamentu. Ali IDS je već drugi put uspio naći naivnu „francusku sobaricu“, partnera koji je voljan prepustiti mjesto iz nikome razumljivih razloga. Onako kako je 2014. godine Zoran Milanović u Bruxelles poslao Ivana Jakovčića, sada će istu glupost napraviti Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak.

Naime, sad već i vrapci na grani znaju da će „Amsterdamska koalicija“ osvojiti jedan mandat. U toj koaliciji najjači potencijal imaju predvodnici najjačih stranaka, Mrak Taritaš i Beljak. I po svemu sudeći netko od njih dvoje preferencijalnim glasovima osvaja mandat.

Ono što je šokantno je da su već obećali prepustiti svoj mandat Valteru Flegi. Mrak Taritaš i Beljak, čelništvo Glasa i HSS-a imaju pravo slobodno raspolagati svojim glasovima i to nije sporno. Ali da su oni odlučili predati svoj potencijalni mandat nekom trećem imaju pravo znati i oni koji će te ljude zaokružiti i birati. Svi birači „Amsterdamske koalicije“ imaju pravo znati da postoji jasan tajni dogovor. Svi znaju da je IDS u toj koaliciji samo zbog tog prepuštanja mandata.

I zato, javno pozivamo i prozivamo Glas i Hrvatsku seljačku stranku da javno kažu hoće li svoje mjesto u Europskom parlamentu osvojeno najvećim brojem preferencijalnih glasova prepustiti Valteru Flegi. A ako je to tako, što će dobiti zauzvrat? Građani biraju i građani zaslužuju znati!

(I.M.)

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAJČITANIJE