26 C
Poreč
Petak, 3 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA Andrea Antico da Montona - renesansno doba preneseno u sadašnjost

Andrea Antico da Montona – renesansno doba preneseno u sadašnjost

Tko je on, zašto je važan za Istru i kako se njegovo stvaranje prenosi u današnjicu?

Antico da Montona, Andrea (Andrija Motovunac, A. Starić, tal. Anticho, Antigo, Antiquo, lat. Antiquus de Antiquis), glazb. nakladnik, tiskar, sastavljač antologija, intabulator, skladatelj (Motovun, oko 1480 – ?, nakon 1539). U privilegijima pape Leona X. (1513., 1516., 1517) naveden je kao »chierico« Porečke biskupije, premda nije sigurno je li bio svećenikom, niti je li pripadao kakvu redu.

    Djelovao je u Rimu (1510–18) i Veneciji (1520–21. i vjerojatno 1533–39), surađivao s različitim tiskarima, bilo kao sunakladnik ili urezivač tiskarskih drvenih blokova, među kojima su najvažniji O. Petrucci, O. Scotto, L. A. i J. Giunta. Osobito je zanimljiva njegova suradnja na izdavanju po dviju knjiga moteta i misa s A. Torresanijem 1521., tiskarom hrvatskoglagoljskih knjiga. Sam ili u sunakladništvu i suradnji tiskao je oko 30 glazb. knjiga. Uveo je neke novine u glazb. tiskarstvo. U drvenim blokovima, koje je najčešće sam urezivao, tiskao je čitavu stranicu nota i pripadajućega teksta zajedno. Najčešće je tiskao muzikalije u manjim profitabilnim kvarto-formatima. S druge strane, antologija Liber quindecim missarum (1516), koju je posvetio papi Lavu X., sadržava skladbe Josquina, Fevina, Moutona i dr. i uopće je prva tiskana muzikalija u velikom folio-formatu. Istaknuo se kao promotor franc. majstora na papinskome dvoru (La couronne et fleur des chansons a troys, 1539). Zbirka Frottole intabulate da sonar organi, libro primo (1517) prva je tiskana zbirka intabuliranih (prerađenih za orgulje) vokalnih frottola. U zbirci Frottole de misser Bartolomio Trombocino & de misser Marchetto Carra, 1520) iskazuje se i kao vješt intabulator za lutnju. Sigurno je skladatelj dviju frottola, što ih je uvrstio u svoju antologijsku zbirku Canzone, strambotti, et frottole, libro tertio (1513), dok za drugih 15 frottola, potpisanih »A. de Antiquis (Venetus)« u Petruccijevim izdanjima, nije sigurno valja li ih pripisati Anticu (iako ima i drugačijih mišljenja: L. Županović i dr.). Kao iskusan glazbenik, a ne samo tiskar, dobro je tekstološki priređivao i u svoje tiskovine uvrštavao privlačan glazb. repertoar. Neka su djela poznatih eur. skladatelja očuvana samo u njegovim izdanjima. Bio je jedan od najvažnijih glazb. tiskara svojega doba. (istrapedia.hr)

    Prije tri dana 17. rujna, zahvaljujući Udruzi Prosoli Sveta glazba iz Zagreba i Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, ljubitelji klasične glazbe su u Bihaću imali priliku uživati u izvedbama hrvatske renesansne glazbe za lutnju, u sklopu XII. Međunarodnog festivala stare glazbe, Vrhbosna festival 2019. Otpjevalo se nekoliko pjesama, što je također bilo uobičajeno i u renesansno doba, za koje je glazbu napisao Andrea Antico da Montona, Andrija Motovunjanin.

    Bio je to veličanstveni festival glazbe iz baroknih, renesansnih i ranijih razdoblja koja se izvodila na originalnim instrumentima, što je cijelom festivalu dalo posebnu čar.

    NAJČITANIJE