Australci su šokirani nakon što je glavna zdravstvena službenica izjavila da će, nakon zatvaranja, Sydney biti u ”novom svjetskom poretku”

Liječnica Kerry Chant, glavna zdravstvena službenica u Novom Južnom Walesu, u četvrtak je izazvala bijes u društvenim medijima, nakon što se tijekom konferencije za medije Covid-19 osvrnula na “novi svjetski poredak” nakon zaključavanja, piše portal Logično.com

Nakon što je premijerka Gladys Berejiklian predstavila plan svoje administracije za put Velikog Sydneya do slobode izvan karantene, dr. Chant je otkrila nove zahtjeve cjepiva za djelatnike i klijente nakon što grad ponovno bude otvoren.

Obje strane u ponovno otvorenim tvrtkama morale bi biti potpuno cijepljene protiv Covida-19, najavila je dr. Chant, a radna mjesta “imala bi neki sustav za provjeru”. No, njezin je sljedeći komentar doista izazvao buru.

”Pogledat ćemo kako izgleda praćenje kontakata u novom svjetskom poretku.”

Premda su izraz “novi svjetski poredak” već desetljećima koristili političari, uključujući bivšeg američkog predsjednika Georgea HW Busha, bivšeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, on je također bio predmet velike zavjere teorija da postoji tajna zakulisna zavjera o formiranju opresivne svjetske vlade koja bi ograničila slobodu građana.

Nakon primjedbe dr. Chant, “novi svjetski poredak” počeo se kretati na Twitteru i u Australiji i u Velikoj Britaniji.

“Vladinim dužnosnicima bilo bi dobro savjetovati izbjegavanje izraza poput ‘novog svjetskog poretka’ kada na konferencijama za novinare govore o masovnim ograničenjima sloboda ljudi”, napisao je na Twitteru bivši novinar Chris Urquhart, dok je politički analitičar Eddy Jokovich primijetio da to “možda nije najbolji izbor riječi.”

Drugi su istaknuli kako nije bilo prvi put da je dužnosnik NSW-a upotrijebio taj izraz tijekom tiskovne konferencije o pandemiji koronavirusa, a ministar zdravlja Brad Hazzard opisao je pandemiju kao “novi svjetski poredak” u srpnju 2020.

“Ovo je svjetska pandemija, jedna je u 100-godišnjem događaju, pa možete očekivati da ćemo s vremena na vrijeme imati prijenos, a to je jednostavno tako. Moramo prihvatiti da je to novi svjetski poredak”, rekao je Hazzard tijekom konferencije, nakon izbijanja slučajeva.

Na drugoj konferenciji, Hazzard je pogrešno izrekao izraz, rekavši: “Moramo se odnositi prema ovom novom svjetskom poretku … ovom novom svijetu Covida. Moramo se odnositi prema ovom novom svijetu Covida, čak i u vlastitim domovima, s visokom razinom pažnje i opreza.”

ABC je prošlog mjeseca izvijestio da su Hazzardove izjave izazvale val videa teorije zavjere na platformi za razmjenu video zapisa TikTok.

Sydney je iskusio neka od najdužih i najstrožih ograničenja zbog koronavirusa na svijetu. Glavni grad države NSW u neprestanoj je karanteni od lipnja ove godine.

Izvor: Logično.com

Foto: Wikipedia