11.8 C
Poreč
Petak, 30 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Autoritarizam „europejca“ Plenkovića

Autoritarizam „europejca“ Plenkovića

Izbori za 10. zastupnički saziv Hrvatskog sabora završeni su 5. srpnja 2020.g. s višestrukim demokratskim deficitima: po demokraciju općenito ali ne i konkretno otužnom ispodpolovičnom izlaznosti demokratski osviještenih birača koji su zbog farse od izbora „izabrali“ prosvjednu apstinenciju, bizarnih i za demokratsko osvajanje k tome i apsolutne vlasti tragikomičnih HDZ-ovih 623.509 glasova birača; te za demokraciju neprimjerenim i voluntaristički oktroiranim općim parlamentarnim političkim mandatom za predstavnike nacionalnih manjina, a koji suprotno načelu razmjernosti proizlazi iz posebnog biračkog prava.

I malo se tko u javnosti i medijima nakon tih i takvih demokratskih deficita i totalitarnog revivala na izborima može i hoće suočiti s tom frustrirajuće poraznom činjenicom, da je „europejac i poliglot“ Andrej Plenković nametnuo i provodi sebi stilski svojstveni „svileni“ autoritarizam te u političkoj i ekonomskoj praksi „meki“ totalitarizam! I koji za demokraciju, pravnu državu, ljudska i građanska prava i slobode, tržišnu ekonomiju, gospodarsko i socijalno blagostanje, medijski pluralizam i slobode, kulturu, natalitet/demografiju i biološku opstojnost hrvatskog naroda; nisu ništa manje opasni i pogubni od otvorene inačice tj. „tvrdog“ totalitarizma!

Na izbore za Hrvatski sabor koji su održani 5. srpnja. 2020.g. od upisanih 3.821.530 birača izašlo je na izbore za demokraciju općenito poraznih 1.732.125 ili 46,83 % biračkog tijela, a za Plenkovićev HDZ ukupno je glasovalo u demokratskom kontekstu osvajanja vlasti grotesknih 623.509 birača ili karikaturalnih 16,55 % biračkog tijela!

Dakle, s takvim i tolikim demokratskim deficitom tj. bez demokratskog izbornog
legitimiteta odnosno glasova i političke potpore demokratski kvalificirane većine svih
birača, s koalicijom „Socijalističkog saveza radnog naroda HDZ-SDSS-Štromar-Čačić-
nacionalne manjine“; Plenković ima kancelarske ovlasti i pohlepnim pipcima njegove
partitokratske klijentelističko-nepotistčko-uhljebničko-koruptivne hobotnice čvrsto je stegao
i „zarobio“ demokratsku državu i predatorski nalegao („Turci nalegoše na jazik hrvacki“) na
državni proračun (prije korona-pandemije) od oko 120 milijardi kuna!

Pa u stvarno demokratskoj državi vlast, novci iz državnog proračuna te radna mjesta iz
državne i javne uprave te javnih poduzeća; ne mogu se osvojiti bez demokratski
kvalificiranog izbornog legitimiteta odnosno glasova i političke potpore demokratski
kvalificirane većine svih birača, no kako se iz toga jasno vidi da Hrvatska nije konsolidirana demokracija odnosno demokratska država nego fasadna („Potemkinova“) demokracija i autoritarizam te u političkoj, ekonomskoj i društvenoj praksi „meki“ totalitarizam; arivist Andrej Plenković i s tim i takvim demokratskim deficitima te (ne)ljudskim „đon-obrazom“ – sve to može!!!

Lovel Franić

Foto: m.sbplus.hr

NAJČITANIJE