5.2 C
Poreč
Utorak, 9 ožujka, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO BAHATOST IDS-OVE VLASTI

BAHATOST IDS-OVE VLASTI

Načelno, vlast bi trebala vladati  na opće dobro i u interesu svih članova zajednice. Problem nastupa kada dugotrajna vlast, poput IDS-ove vlasti, si uzimaju za pravo vladati apsolutno. A zna se da apsolutna vlast kvari apsolutno. To je bolest svake vlasti pa i IDS-ove.

Želja za pokrivanjem svih društvenih odnosa i nastojanje za stranačkom i interesnom kontrolom je obilježje svake vlasti. Takva vlast se želi, uz podršku svojih medijskih pokrovitelja, predstaviti kao vlast u ime i za dobro naroda.

Predstavnička tijela izabrana na listama stranke poput Gradskog vijeća, odbora ili skupštine su samo više manje formalna tijela koja provode politiku stranačkog vrha koji se „ponosi“ „stranačkom disciplinom“. U očima javnosti to se prikazuje kao demokratski proces odlučivanja. Vjerni članovi stranke za svoj doprinos stranačkoj politici uvijek se posredno ili neposredno nagrađuju.

Bahata vlast koja je samozaljubljena u svoju način upravljanja lokalnim društvom odbija svaki prijedlog i inicijativu koja dolazi od drugih, ali ne zbog loše kvalitete, nego straha da će time biti poljuljana njezina moć, odnosno monopol na odlučivanja.

Lokalna vlast, da bi izbjegla odgovore na važna pitanja od interesa građana ili da bi zamaglila svoje upravljačke makinacije, izbacuje stare, ali prokušane metode, polarizacije na antifašizam, titoizam, mi i oni,….. a sve da bi se interes javnosti preusmjerio na teme koje nikada neće imati jedinstven odgovor.

Lokalna vlast bježi od životno važnih inicijativa za građane, poput inicijative vijećnika Maurizia Zennara o potrebi uvođenja građanskog nadzora nad upravljanjem društvima poput Usluge Poreč, Odvodnje Poreč, i drugih koje financiraju građani. Nažalost gradskim vlastima nije logično da građani i nadgledaju rad tih društava.

U Interesu je građana da znaju da li u tim i sličnim društvima i ustanovama ima i u kojoj mjeri nepotizma, klijentelizma, pogodovanja u zapošljavanju po stranačkoj liniji, a svi znamo da to postoji. Zar treba posumnjati da su gotovo svi članovi od upravnih i nadzornih odbora članovi IDS-a, a oni koji nisu, ako ih ima, usko su odnosno financijski vezani uz vladajuću elitu.

Vrijeme je da se zna kako takvi pojedinci i po kojim se kriterijima unaprijed znaju informacije o prodaji gradskog zemljišta. Poznato je da je IDS zaljubljen u građevinsko zemljište, u prenamjenu zemljišta i ostale radnje.

Vrlo je važno pitanje što je i kako nam radi lokalna samouprava? Vladajuća gradska stranka bježi od tih tema, želeći prikazati stvari na način da je u Poreču med i mlijeko već 30 godina te da za promjene nema potrebe. Med i mlijeko će po njima i dalje teći ako oni ostanu na vlasti, a pitanje je, kako kažu, tko bi ih i zašto zamijenio kada su oni idealna vlast. A svaka zamjena te i takve Porečke  vlasti značila bi da više neće biti meda ni mlijeka?

Vjerojatno u tome ima istine, ali samo za IDS-ove birane političke kumove, a ne za građane. Da bi se izbjegla ta tema nudi  se putem svojih medija koji svoju samodopadnost i ističu hvalospjeve o asfaltiranoj cesti, planovima o izgradnji vrtića, novim projektima, a sve to rade, kako kažu u interesu građana i za građane. Međutim,  o svemu tome nikada građane ništa ne pitaju! Drugim riječima, samo bahata vlast može stvarati dojam da zna što građani žele, pa nema niti potrebu da ih pita!

Poruka koja se šalje građanima samo je jedna: Mi znamo i od vas građana tražimo samo da glasate za nas! To je navodno demokratski sadržaj koji se nudi građanima. Ne shvaćaju da nisu u pitanju samo asfaltirane ceste, rotori, vodovod i kanalizacija. Ono što građani žele je promjena odnosa i uvažavanje u upravljanju društvenim poslovima, o tome se građani moraju pitati. Ako nije tako onda ih svode na poslušnike.

Raditi za dobrobit građana, a ne pitati ih što, kako i gdje, je podcjenjivanje građana. U biti, demokratske, kulturne i građanske vrijednosti su podređene stranačkim interesima. Licemjerno je od aktualne vlasti sudjelovati u obilježavanju važnih datuma iz naše prošlosti, pozivati se na domovinske vrijednosti, a da ništa već 30 godina nije poduzela da se vrijednosti domovinskog rata i kulture koja je iz borbe za domovinu stvorena ne ugradi na javnom mjestu i  u spomeničku kulturu grada na ponos građana.

Sve to ukazuje da je aktualna vlast, bahati  upravljač nad građanima. U današnjoj teškoj krizi, punoj životnih izazova, nije niti osjetila potrebu da uputi apel o potrebi moratorija na kredite građana. Također, nije pokazala interes da kao lokalna vlast sudjeluje u sufinanciranju kamata na kredite građana i malih poduzetnika. Takva neosjetljivost prema građanima pokazuje i njezin odnos prema građanima od kojih će na skorim izborima tražiti još jedan mandat.

Zato se i postavlja pitanje čemu takva bahatost? Je li ona plod dugogodišnjeg upravljanja, ili se vlast osjeća toliko moćna i snažna da im nitko ne može uzeti kormilo kojim upravljaju? Na sreću ipak se svijest građana mijenja i to na dobrobit građana. Jer su građani svjesni da su promjene nužne i potrebne.

Povjerenje u današnji IDS je vrlo nisko, pa građani iz protesta niti ne izlaze na izbore. Međutim, to je pogrešno jer se time dodatno učvršćuje moć i bahatost vladajuće stranke. Možda dolazi vrijeme da upravljanje gradom preuzmu građani glasajući na lokalnim izborima za nezavisnu građansku listu !?

Emerik

Foto: IDS-DDI.com

NAJČITANIJE