20.5 C
Poreč
Nedjelja, 7 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Barka Porečanka stara 2.000 godina pronađena je pri obnovi porečke rive

Barka Porečanka stara 2.000 godina pronađena je pri obnovi porečke rive

Pronalazak rimske drvene barke jedan je od načudesnijih događaja Zavičajnog muzeja u
posljednja tri desetljeća, naglasila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić prilikom «pokazivanja» javnosti povijesnog pronalaska u Poreču kojemu su nazočni bili uz gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića i arheloginja Klaudia Bartolić Sirotić, povijesničari Gaetano Benčić i Davor Munda te Aleksandra Pajić i Marko Uhać iz Konzervatorskog odjela u Puli.

Radovima na rekonstrukciji porečke rive, od carinskog gata do Gradske kavane, prethodila su arheološka istraživanja na prostoru koji se obnavlja, a «pogodak u sridu» dogodio se ispred palače Danelon, na nekadašnjoj porečkoj rivi koja je bila niža od ovovijeke rive za dva metra, a uz koju je bila «otkrivena» vezana barka Porečanka, kako su je nazvali arheolozi i povjesničari koji rade na istraživanju.

Barka je manjih dimenzija, a kako nam je pojasnila arheologinja Bartolić Sirotić, prema dosad obavljenim istražnim radnjama drvena barka je izgrađena tehnikom šivanja,
karakterističnim načinom «gradnje» za sjeverni Jadran, područja Histrije i Liburnije.

Barka, Porečanka, kako je najavila ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine bit će «vezana» u muzeju i bit će dio bogate povijesne priče Poreča iz vremena prvog do
četvrtog stoljeća. «Izvlačenje» pronađene barke mora biti obavljeno do 10. svibnja og. jer se nalazište, zbog rekonstrukcije porečke rive mora zatrpati.

Nakon što će drveni dijelovi barke odležati dvije godine u desalnizacji bit će obavljena konzervacija, a potom i restauracija te «vezanje» na vezu u Zavičajnom muzeju Poreštine. (iV)

NAJČITANIJE