25 C
Poreč
Utorak, 2 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA Bassanese razotkrio koaliciju IDS-a i HDZ-a/ Ferić: Neka se kandidiraju nakon partije...

Bassanese razotkrio koaliciju IDS-a i HDZ-a/ Ferić: Neka se kandidiraju nakon partije briškule

S obzirom na neistinitu i netočnu izjavu g. Sponze u okviru podrške IDS-a kandidatu SDP-a na predstojećim predsjedničkim izborima, kao predsjednik SDP-a Istre osjećam dužnost odgovoriti.

Podsjetimo se – isključivo zahvaljujući odluci Zorana Milanovića je Nino Jakovčić postao zastupnik u EU parlamentu. Nadalje, Nino Jakovčić, i dalje kao politički prva osoba IDS-a, je javno i brutalno uskratio podršku g. Milanoviću za predsjednika i time rekao što on, ali i vrh IDS-a, zapravo misle o Zoranu Milanoviću. Uz sve medijske pokušaje g. Sponze da preokrene tu činjenicu, svatko objektivan i politički informiran zna da g. Sponza ni u jednom trenutku ne razmišlja suprotno od g. Jakovčića. G. Jakovčić je, za razliku od g. Sponze, imao samo hrabrosti to javno izjaviti, i na taj se čudan način zahvaliti g. Milanoviću za 5 godina provedenih u Briselu. Svima je jasno da vrh IDS-a ne podnosi g. Milanovića, vjerojatno od trenutka kada je odlučio da SDP-ov kandidat za Istarskog župana bude g. Kajin. Kada bi g. Milanović zaista znao što vrh IDS-a misli o njemu, iskreno rečeno, vjerujem kako ne bi sigurno s njima razgovarao.

Činjenica je da je reakcija g. Sponze samo posljedica panike u IDS-u nakon što su gotovo svi IDS-ovi politički partneri najavili podršku g. Milanoviću, a IDS je ostao sam. Čuli smo od g. Zorana Milanovića da želi progresivnu, znatiželjnu i otvorenu Hrvatsku, Hrvatsku koja se ne boji drugačijeg i koja nije opasana bodljikavom žicom. U tu se politiku sigurno ne uklapa izjava g. Sponze. Stoga mislim da je upravo sada prilika da IDS istakne svoga kandidata i da na izbore izađu samostalno, već kada su toliko samouvjereni i primitivnim ucjenama i neistinama uvjetuju suradnju s SDP-om.

SDP je po prvi put izašao na izbore samostalno i dokazao pravu snagu i svoj budući potencijal. Mišljenja sam da Zoranu Milanoviću nije potrebna ponovna i već više puta dokazana ucjenjivačka neiskrena podrška IDS-a. G. Milanović će glasove u Istri zasigurno dobiti, sa ili bez podrške vrha IDS-a.

Nadalje, zbog svega navedenog, ni jedan realan član SDP-a Istre ne želi dijeliti zajednički štand s IDS-om na idućim predsjedničkim izborima. Značilo bi to povratak na staro i politički nestanak SDP-a u Istri. Svima nama je jasno da je upravo to jedini cilj IDS-a, a ne suradnja s SDP-om ili podrška Zoranu Milanoviću.
Dakle, građani su rekli da žele jak i samostalni SDP u Istri, ali i Hrvatskoj, a dokaz tome su rezultati izbora.

Što se SDP-a Istre tiče, podsjetit ću da koalicija s IDS-om nije dala rezultata i da je tada SDP Istre spao na samo 8% podrške birača. Suradnja IDS-a prema SDP-u Istre nije bila iskrena te su iskoristili ljudsku slabost pojedinih članova SDP-a, koji su zbog osobne pozicije, posla ili sitne koristi SDP doveli na mizernih 8%. Većina njih su sad bivši članovi SDP-a. Primjera radi, je li slučajnost da je donedavni predsjednik SDP-a Poreč i naš bivši član danas pročelnik u Gradu Poreču, gdje IDS ima apsolutnu većinu i vlast?!

Što se Umaga tiče, moram informirati javnost da sam na dan izbora, nakon objavljenih rezultata i moje treće uzastopne pobjede u prvom krugu, dobio zaprepašćujuće podlu informaciju. Naime, tadašnji predsjednik IDS-a Umag nazvao je predsjednika HDZ-a Istarske županije te mu ponudio suradnju s ciljem rušenja vlasti u Umagu. Predsjednik HDZ-a je navedeno odbio, što smatram politički mudrom i korektnom odlukom, koja poštuje volju građana. Što mislite, je li tajnik IDS-a g. Sponza to znao i odobrio ili ?! G. Sponza, bi li itko zdravog razuma nakon toga uopće pomislio na suradnju s IDS-om?!
Toćan sastav Gradskog vijeća Grada Umaga je slijedeći: SDP-ova koalicija ima 7 vijećnika, IDS 5, HDZ 2, Nezavisni 2 te Živi Zid 1 vijećnik.

SDP je u Umagu u koaliciji s 4 stranke, HSU-HNS-SDSS-SDA, dakle koalicija s HDZ-om ne postoji.

Možemo li to reći i za bivšeg kandidata za gradonačelnika Pule i zastupnika u saborskom klubu IDS-a, sada potpredsjednika sabora i člana vladajuće koalicije, g. Furia Radina?!
Za kraj, meni je iskreno čast što sam IDS-u trn u oku, i to zbog kvalitete moga rada i rezultata koje nitko ne može osporiti.

Poštovani g. Sponza, ne trebate tražiti alibi u meni ili bilo kome za vašu ne suradnju s SDP-om. Problem je u Vama. Izađite iz Vaše komforne i kalkulantske zone i recite to javno i hrabro, kao što je imao hrabrosti to učiniti Vaš prvi čovjek Nino Jakovčić – “Nikada neću glasati za Zorana Milanovića! The end!”

Vili Bassanese
Predsjednik SDP-a Istre

Na govor predsjednika SDP-a nadovezao se i Danijel Ferić 

Nastavno na teme koje je spominjao g. Bassanese, napominjem da „koalicija“ IDS-a i HDZ-a besprijekorno funkcionira primjerice u Fažani i Karojbi. Dok je u Fažani predsjednik Vijeća iz redova IDS-a, a potpredsjednik iz HDZ-a, u Karojbi, gdje dužnost obnaša nezavisni načelnik (op. Alen Rosić), predsjednica vijeća je iz redova HDZ-a, a potpredsjednici iz IDS-a.

Ideja kolege Bassanesea da IDS istakne svog kandidata za predsjednika države, prvi put nakon Damira Kajina, je izvrsna. Gotovo sve stranke iz Amsterdamske koalicije su već podržale Zorana Milanovića, izuzev IDS-a, jer su jedva prešle izborni prag. Očito jedino večernja partija briškule između kolega Jakovčića i Miletića može dati odgovor na pitanje hoće li IDS imati svog kandidata i tko će to biti. Pozivamo pobjednika u briškuli da naredno jutro izađe pred kamere i građanima Istre urbi et orbi priopći radosnu vijest. – nadovezao se Daniel Ferić na govor predsjednika SDP-a.

NAJČITANIJE