20.4 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Baza podataka s više od 5.000 starinskih kuharica

Baza podataka s više od 5.000 starinskih kuharica

Kultura hrane oduvijek je bila blisko povezana s općom kulturom. Izjava ”Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si” pokazuje da je hrana više od prehrane, tijekom godina govorila je o društvenoj moći, statusu, etničkoj pripadnosti i mnogočemu drugome.  Volite li kuhati i isprobavati nove recepte, na internetu možete pronaći jednu osobitu stranicu – s više od pet tisuća kuharica iz povijesti.

The Sifter je ogromna baza recepata i kuharica iz ljudske povijesti koncipirana kao Wikipedia. Proteklih 50 godina, Barbara Ketcham Wheaton prikupljala je europske i sjevernoameričke kuharice, sortirala, povezivala, da bi ih u srpnju 2020. predstavila kao veliku bazu podataka u kojoj je katalogizirano više od tisuću godina europskih i američkih kuharica; najstarija je srednjovjekovna De Re Culinaria iz 800. godine objavljena na latinskom. A da bude još bolje: Wheaton je kao malena curica stanovala pored slavne kuharice Julije Child koja joj je otvorila vrata svoje biblioteke sa starinskim kuharicama.

Sama stranica tek je započela s radom i Wheaton se nada kako bi u budućnosti mogla
poslužiti za znatno kompleksnije projekte. Zasad nije moguće pretraživati recepte ili gledati
skenirane kuharice, ali moguće je pretraživati više od 130 tisuća pojmova – od sastojaka,
načina pripreme, autora – što će dobro doći školarcima, istraživačima i povjesničarima.

Nakon neuspjelih potraga za bilo kakvom ”starom” domaćom kuharicom ili pojmom, potražite li, primjerice, riječ ”cupcake” otkrit će vam se da je pojam prvi put skovan 1850. u kuharici ”Mrs. Putnam’s Receipt Book And Young Housekeeper’s Assistant”, svojevrsnom vodiču za sluškinje zadužene za srednjestaleška kućanstva. Pa ukoliko ste znatiželjni, znate koju kuharicu možete potražiti negdje u bespućima interneta, a mogu vam pomoći i linkovi na samom Sifteru.

Uz pomoć Siftera možete pretraživati i pronaći porijeklo omiljenog vam obroka, a baš kao i
Wikipedia – svi su pozvani doprinijeti koliko mogu. Kada se registrirate, možete pomoći kod
prijevoda stranih kuharica ili priložiti bilo koju kuharicu nastalu prije 1940. godine.

Kako objašnjava Wheaton, uz pomoć Siftera možete otkrivati kako su se mijenjale ponekad
zbunjujuće kulinarske mjere, kako su određeni sastojci, pa i sama jela postajala popularna,
kako su se razvijale kulinarske tehnike, koji je bio omiljeni obrok određenom društvu i slično.

Link za Sifter

 

 

 

NAJČITANIJE