Beljak: ‘Ukinuo bih glasove dijaspore. Onaj tko ne plaća porez u RH nema što glasati na izborima!’

beljak
Foto: Dnevno.hr

Danas je na N1 gostovao predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak, donosi Dnevno.

Upitan što očekuje da će biti prvi potezi Zorana Milanovića, Beljak je kazao da očekuje da ‘Milanović najprije vrati dignitet samoj dužnost predsjednika, te kako je uvjeren da će to i učiniti. Siguran sam da smo na Pantovčak dobili pravu osobu.’, dodao je.

S obzirom da je HSS od samog početka stao uz Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika RH, Beljak je upitan koji je politički interes HSS-a te očekuje li da će na idućim parlamentarnim izborima dobiti poziv SDP-a, odnosno da će se okupiti u koaliciju.

Beljak je kazao kako je HSS prije više od godinu dana ocijenio kako je Milanović osoba koja ima realne i najveće šanse pobijediti na predsjedničkim izborima.

Upitan i što HSS traži ovom podrškom, Beljak je kazao kako ‘nema nikakve proračunate logike’, te kako HSS ne traži ništa. ‘HSS je dio pobjedničke koalicije, snage koja je stala iza Milanovića, ali to je prije svega njegova pobjeda. Svi smo mi nosili vode, a izbore je dobio Zoran Milanović’, jasno odvajajući podršku Milanoviću od onoga što nam slijedi, a to su parlamentarni i lokalni izbori.

Ujedinjenost u koaliciju smatra jasnom formulom u pobjedi protiv HDZ-a. ‘Formula je jasna kako se može pobijediti HDZ – ujedinjenjenost.’, istaknuo je Beljak.

‘13 stranaka formira koaliciju, razgovaramo unutar godinu dana o takvoj ideji. ta je ideja tu permanenta, ali logična bi opcija bila da se ide zajedno na izbore kako bi se izbori dobili. U politici nema srebrne medalje. ne postoji drugo mjesto, nema utješne nagrade. u politici se samo ide na pobjedu.’, dodao je Beljak.

Vezano za vraćanje Titove biste od strane Milanovića na Pantovčak, Beljak je jasno kazao:

‘Ne razmišljam uopće na taj način. Ja više gledam u budućnost i siguran sam da Zoran Milanović više gleda u budućnost. Čemu podjele? Predsjednik Zoran Milanović je predsjednik svih građana Hrvatske. on mora razmišljati za sve. Btw što se tiče bista, ne radi se o samo jednoj bisti, onda bi trebalo i Tuđmana vratiti, a to ne bi bilo dobro.’, doda je Beljak.

Upitan je li Bernardić onaj oko kojega bi se sada svi u SDP-u trebali okupiti, te postoji li mogućnost određenih trzavica na relaciji Bernardić – Milanović, Beljak je ustvrdio:

‘Da. On je predsjednik SDP-a i mora se okupiti oko njega. On sad ima priliku pokazati svoju veličinu. Ne treba strahovati. Svaka pobjeda je vjetar u leđa.’

Upitan o tome što je Milanović na neki način ponudio mjesto i Kolindi Grabar Kitarović, te slaže li se s takvim Milanovićevim načinom Beljak je kazao:

‘U načelu se slažem. Mislim da to Kolinda neće prihvatiti. To bi bilo s koljena na magarca, ali stavljam mogućnost kao takvu. To je otvorena, pružena ruka bivšoj predsjednici. Zoran Milanović puno bolje poznaje Kolindu Grabar Kitarović od mene  –  radili su zajedno.’, dodao je.

Vezano za nadolazeće parlamentarne izbore Beljak je komentirao:

‘Viši cilj je da se HDZ makne s vlasti. Sad se treba staviti u najvišu brzinu. Kampanja traje četri godine, a sad smo u završnici.’

Upitan i o mogućnost da Gordan Maras zauzme mjesto Milana Bandića kao gradonačelnik Zagreba Beljak je komentirao:

‘Maras je osoba koju ja dobro poznajem. Ima puno iskustva. Mislim da bi radio posao gradonačelnika na zadovoljavajućoj razini ali nismo razgovarali o lokalnim izborima.’

Upitan na koga je Darko Horvat mislio kada je kazao da Bandića treba zamijeniti mlađa osoba, Beljak je uz osmijeh kratko komentirao:’Vjerojatno je mislio na Gordana Marasa, jer HDZ nema šanse dobiti te izbore.’

Još je jedna tema otvorena, a to je mogućnost da SDP odluči sam ići na izbore, Beljak je kazao kako je ‘HSS spreman na sve.

‘Imate 10 izbornih jedinica, ne bojimo se. Ići ćemo onda samostalno, naravno da bi tako bilo teže, da bi došlo do rasipanja gradova. Ukoliko ne bude razuma, ukoliko ovi izbori ne budu dobar pokazatelj kako se dobivaju izbori mi ćemo ići samostalno. Spremni smo na sve.’

Upitan o načinu glasanja na predsjedničkim izborima, Beljak je kratko ustvrdio da je bilo puno glasova ‘protiv Kolinde Grabar Kitarović’. a vezano za glasove dijaspore Beljak je kazao bez oklijevanja: ‘Ukinuo bi glasove iz dijaspore. Nema nikakvog smisla da oni koji ne plaćaju porez u RH imaju pravo glasovanja.’, na što je voditelj dobacio: ‘Jasno je tko nikad neće dobiti glasove u BiH’.