22.6 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOBeroš: ‘Cjepivo nam je jedini spas’ – Čile cijepio 60% stanovnika, a...

Beroš: ‘Cjepivo nam je jedini spas’ – Čile cijepio 60% stanovnika, a glavni grad im opet u lockdownu

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je ponovio da nam je cijepljenje jedini spas da izađemo iz pandemije. Istu priču u medijima ponavljaju i svi djelatnici HZJZ-a. Istovremeno, Čile je procijepio gotovo 60 posto stanovništva, a zbog enormonog porasta zaraženih prisiljeni su svoj glavni grad Santiago ponovo staviti u lockdown. 

Čileanske zdravstvene vlasti najavile su u četvrtak ponovo zatvaranje  glavnog grada Santiaga nakon jednog od najgoreg širenja slučajeva covida-19 od početka pandemije u posljednja dva tjedna, i unatoč tome što su u Čileu cijepili više od polovice populacije, od čega je Hrvatska još daleko.

Potvrđeni dnevni broj slučajeva covida-19 u cijelom Čileu porastao je za 17 posto u posljednja dva tjedna, te za 25 posto u metropolitanskoj regiji, koja uključuje i Santiago i u kojoj živi i polovica stanovništva zemlje.

Kreveti za intenzivnu njegu u glavnom gradu sada imaju popunjenost 98 posto, a Jose Luis Espinoza, predsjednik čileanske Nacionalne federacije udruga njegovatelja (FENASENF), upozorio je da su njihovi članovi “na rubu kolapsa”.

Čile ima jednu od najviših stopa cijepljenja na svijetu – od 15 milijuna stanovnika njih je 59,2 posto primilo barem jednu dozu cjepiva. Više od 45 posto stanovništva je pak primilo obje doze cjepiva.

No, medicinski stručnjaci poručuju da cjepiva nisu sto posto učinkovita, te da postoji vremenski odmak prije nego postignu najveću učinkovitost.

Od 7 716 osoba u Čileu za koje je između srijede i četvrtka potvrđeno da su zaražene, 73 posto ih nije bilo cijepljeno u cijelosti, a 74 posto su bili mlađi od 49 godina, priopćilo je ministarstvo zdravstva..

I u Britanije enormno raste broj zaraženih a cijepljenih sa dvije doze.

Pa eto koliko je cijepljenje izlaz iz pandemije.

Izvor: Paraf

Foto: Yt

NAJČITANIJE