22.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOBeroš platio izradu stranice ‘koronavirus.hr’ 1,1 milijuna kuna, web dizajneri ih izrađuju...

Beroš platio izradu stranice ‘koronavirus.hr’ 1,1 milijuna kuna, web dizajneri ih izrađuju za 6.000 kn!

Ministarstvo zdravstva Vilija Beroša isplatilo je u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci “informatizacija zdravstvenog sustava”, a da PR agencija nije izabrana javnim natječajem, doznaju Index istrage. Točnije, riječ je o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računalne programe i računalne usluge.

Naime, riječ je o uređivanju službenog vladinog portala koronavirus.hr koji je počeo s radom 17. ožujka prošle godine. Iz ureda ministra Beroša pravdaju se kako su od kolega u Ministarstvu gospodarstva te od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da izravno sklope sporazum s PR tvrtkom bez natječaja. U stavci zakona na koju se pozivaju čini se da to obrazloženje baš i ne stoji.

Iz Media Vala tvrde kako su dobili ugovor bez natječaja jer je bila riječ o “žurnoj uspostavi službene mrežne stranice za praćenje epidemije koronavirusa”. Zašto je odabrana PR agencija umjesto neke tvrtke koja se baš bavi ovim poslom, nitko nam nije znao odgovoriti. Iz odgovora koje smo dobili jasno je da Ministarstvo zdravstva nije kontaktiralo neku drugu tvrtku ili pojedince unutar postojećih vladinih službi.

Spomenimo i da računalni stručnjak Marko Rakar u razgovoru za Index tvrdi kako je cijena od 1.1 milijun kuna pretjerana jer je, kako kaže, riječ o “klasičnom web portalu koji bolji student može kreirati u jednu večer, uzevši pritom podatke iz javnih izvora”. Valja naglasiti da 1.1 milijun kuna nije i konačna cijena jer je ugovor i dalje na snazi.

Na Facebook grupi ‘WordPress Hrvatska‘ web dizajneri su ovu vijest komentirali ovako:

“Ovako, realno, to vrijedi oko 2500 kuna start, znači godišnji hosting i postavljanje tipiziranih stranica. I svaki mjesec po 500 kuna za podizanje jedne vijesti dnevno. Koliko vidim, nemaju ih ni toliko. I to sve odradi jedna osoba, a ne divizija izmišljenih i stvarnih “stručnjaka” koji im to rade 12 sati dnevno. Ukupno, oko 10.000 kn godišnje za sve. S PDV-om.”

“Klijenti do neba zahvalni za 6.000kn cijenu odjednom.”

“Eto, zbog takvih smo mi zadnja država EU… i nećemo se mi pomaknuti s tog mjesta.”

Izvor: Paraf

Foto: Youtube

NAJČITANIJE