22.5 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Bledsko jezero postalo ružičasto

Bledsko jezero postalo ružičasto

Ružičasta nijansa koja okružuje slovenski otok mogla bi biti alarm za pretjerani razvoj turizma, kao i probleme onečišćenja koji se ne smiju ignorirati.

Bajkovite fotografije Bledskog jezera koje je objektivom zabilježio profesionalni slovenski fotograf Jani Kolman upozoravaju na problem koji nije bezazlen. Boju izaziva posebna skupina otrovnih spojeva (cijanotoksina) koje ispuštaju cijanobakterije, odnosno modrozelene alge.

Cvjetanje voda ili mora izaziva ubrzani rast modrozelenih algi zbog promjene u njihovu prirodnom okruženju, kao što su povećanje temperature vodesaliniteta ili zagađenja, a njihovu bujanju pridonosi i globalno zatopljenje.

Ružičasta nijansa koja okružuje slovenski otok mogla bi biti alarm za pretjerani razvoj turizma, kao i probleme onečišćenja koji se ne bi smjeli ignorirati.

Slovenski stručnjaci upozoravaju na to da bi se problem Bledskog jezera trebao hitno riješiti, a za to im je potrebna pomoć državne vlasti. Ekolozi napominju kako je prirodna ravnoteža jezera posljednjih godina značajno narušena te se ne bi smjela ignorirati.

Prilikom cvjetanja boja vode ovisi o vrsti algi koja cvjeta. Može biti zelena, žutosmeđa ili crvena. Proces počinje stotinama ili tisućama stanica po milimetru, a koncentracija može doseći i do milijun stanica po milimetru, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

 

NAJČITANIJE