4.3 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Boris Miletić za župana, a Marin Lerotić ili Elena Belci Puh za...

Boris Miletić za župana, a Marin Lerotić ili Elena Belci Puh za gradonačelnika Pule?

Boris Miletić, foto screenshot

Šesnaestog svibnja 2021. godine, treće nedjelje u mjesecu svibnju, održati će se lokalni izbori u RH. Neke političke stranke već su ozbiljno prionule poslu i od raznih su agencija naručile ispitivanje javno mnijenje birača.

Jedna od tih agencija, za biračko tijelo Pule i okolice, upravo sprovodi anketu za IDS. Iz pitanja koja se postavljaju ispitanicima može se razabrati kako se kod birača ispituje mnijenje o mogućim potencijalnim kandidati za gradonačelnika Pule i istarskog župana iz redova IDS-a, ali i moguće protukandidate iz drugih političkih opcija

U 19 anketnih pitanja ispituje se koliko su Puležani zadovoljni stanjem u Puli, radom gradonačelnika Borisa Miletića i Gradske uprave. Koliko su zadovoljni u realizaciji projekata poput: nastavka izgradnje pulske zaobilaznice, coworking centar, uređenje starogradske jezgre, uređenje pročelja zgrada, uređenje Giardina. Jesu li Puljani zadovoljni kako Pula upravljanja korona krize, ima li Islamska zajednica pravo na džamiju i koliko su zadovoljni zbrinjavanjem otpada, pitanja su koja se također postavljaju ispitanicima.

Mišljenje o istaknutim osobama iz Pule i Istre (pozitivno, izrazito pozitivno, negativno, izrazito negativno) također se ispituje. U izboru istaknut osoba iz Pule i Istre anketa uzima u obzir sljedeće kandidate: Anton Kliman (HDZ), Marin Lerotić (IDS), Danijel Ferić (SDP), Robert Cvek (IDS), Elena Puh Belci (IDS), Dušica Radojčić, Davor Mišković nez., Filip Zoričić nez., Petar Ćurić (HDZ), Sanja Radolović ( SDP) i Boris Miletić (IDS).

Zanimljivo je deveto pitanje koji se odnosi o načinu na koji Boris Miletić vodi grad te treba li doći novi gradonačelnik i bi li Boris Miletić bio dobar župan, a anketna kombinatorika za gradonačelnika Pule nudi sljedeće kandidate: Robert Cvek (IDS), Davor Mišković (nez.), Petar Ćurić (HDZ), Sanja Radolović (SDP), Boris Miletić (IDS), Dušica Radojčić i Goran Matić, a u drugu varijantu mijenjaju se kandidati IDS-a te se kao zamjena za Borisa Miletića nudi  Elena Puh Belci.

Još su zanimljivije anketne kombinacije za drugi krug izbora za gradonačelnika Pule, gdje se pojavljuju dva kandidata IDS-a, i to Elena Belci Puh i Marin Lerotić te Sanja Radolović koja se pojavljuje kao protukandidat i Marinu Lerotiću i Eleni Belci Puh. Ispituje li se može li Boris Miletić  ”pasat”  kao župan te M. Lerotića ili E.P.Belci kao gradonačelnik? Znači li to da Robert Cvek ”leti” iz svih kombinacija i iz gradske uprave s obzirom da će Pula imati samo jednog zamjenika, a jedan mora biti Talijan ? Isključivo se Sanja Radolović nudi u drugom krugu  kao potencijalnu opasnost za IDS, a stavljajući Klimana i Ferića u 8. pitanje ispituje se preferencije na županijsku razinu.

Moguće je da će IDS graditi kampanju na “dobroj” epidemiološkoj situaciji, poput HDZ –a za parlamentarne izbore. Moguće je sa će im ” capo ” Stožera, Dino Kozlevac, biti na listi za Skupštinu IŽ kao i prije 4 godine. No, hoće li to biti dovoljno da IDS zadrži vlast u Puli?

Hoće li u najvećem istarskom gradu, nakon tridesetogodišnje vladavine IDS-a, doći do promjena ovisiti će i o izlaznosti birača kao i o dugom ili plitkom pamćenju Puležana. Klijentističko – nepotistička mreža, koju je IDS pleo u zadnjih tri desetljeća samovlade, načeta je uništavanjem Uljanika, neefikasnošću Kaštjuna (tema od koje inače IDS bježi kao vrag od tamjana), a trgovanje političkim utjecajem i najava gradnje islamskog kulturnog centra s džamijom dodatno je uznemirila, ali i razočarala Puljane.

Hoće li Pula i Istra nakon 21 godinu vladavine fašizma, 45 godina komunističkog jednoumlja i 30 godina samovlade IDS-a dočekati promjene ili će Istra i Istrijani 2022.g. ”proslaviti” stoljeće jednoumlja doznati ćemo 16. svibnja 2021. godine. (iV)

Boris Miletić u odlasku, foto screenshot

 

NAJČITANIJE