7.8 C
Poreč
Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Buje proslavilo Dan grada   

Buje proslavilo Dan grada   

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, kojoj su nazočni bili ministar turizma Gari Cappelli, dopredsjednik Sabora RH Furio Radin, v.d župana IŽ Fabrizio Radin , saborski zastupnici Tulio Demetlika i Giovani Sponza, te mnogi načelnici, gradonačelnici i dogradonačelnici lokalnih samouprava IŽ i brojni građani Buja i susjednih mjesta, Grad Buje je proslavilo je svoj dan.

Nakon hrvatske himne i istarske svečane pjesme «Krasna zemljo Istra mila», koju su izveli članovi Limene glazbe Zajednice Talijana iz Buja, sudionicima svečane sjednice Gradskog vijeća obratio se predsjednik Gradskog vijeća Rino Duniš, s nekoliko naglasaka na razvoj Buja u proteklih godinu dana.

Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin naglasio je pozitivne rezultate u razvoju programa na mnogim «prostorima» u Gradu. Budući je Država osigurala sredstva za udžbenike osnovnih škola mi smo osigurana sredstva za istu namjenu prenamijenili za osiguranje pribora za tehnički odgoj za sve učenike hrvatske i talijanske OŠ rekao je Vižintin podsjetivši da je sanacija fasade, stolarije i krovišta OŠ Mate Balota te ugradnja lifta pri samom završetku.

S »prostora» zdravstva Vižintin je naglasio skoro otvaranje i početak rada ginekološke ambulante u Bujama a posebno je naglasio značajan iskorak u realizaciji EU projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije kojim je osigurana zdravstvena pomoć, u hitnim slučajevima, stanovnicima bivše Bujštine, sjevero-zapadne Istre, u općoj bolnici u Izoli čiju je izgradnju djelomično financirala Republika Hrvatska.

Gradonačelnik Buja je naglasio da je program raspolaganja s državnim poljoprivrednim zemljštem konačno odobren a prvi natječaji za zakup državnog zemljišta Buje će pokrenuti s krajem ove godine.

Zahvalu na dobro obavljenim poslovima gradonačelnik Vižintin uputio je mnogim institucijama na području grada a posebno se zahvalo djelatnicima PP Buje koji čine sve da se granični promet sa Slovenijom preko GP Kaštel i GP Plovanija kojima tijekom godine prođe više od 18 milijuna putnika, odvija bez većih problema.

U svečanom dijelu sjednica GV Buje  predsjednik Duniš i gradonačelnik Vižintin uručili su priznanja zaslužnim osobama i institucijama za aktivnosti tijekom over godine.

Medalja Grada Buje dodijeljena je Mauriziu Lo Pinto, dirigentu zbora ZT Buje  i Sergej Martinoviću za postignute iznimne sportske rezultate sa učenicima i članovima RK Buje.

Plaketa Grada Buje uručena je Abduli Đelal uspješnom vlasniku obrta za ugostiteljstvo, Dinu Gorjan uspješnom vlasniku Obrta za cestovni prijevoz robe i Aleksis Vitolovich , uspješnom vlasniku obrta za održavanje i popravak motornih vozila.

Poseban ugođaj svečanoj sjednici GV Buje učinio je nastup pjevačkoga zbora OŠ Mate Balota.

Opuštajući i slavljenički dio sjednice GV Buje održane povodom obilježavanja Dana grada Buje održan je uz iće i piće u atriju Pučkog otvorenog učilišta.

NAJČITANIJE

- Advertisement -