17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Čagljevi su sve brojniji u Istri

Čagljevi su sve brojniji u Istri

Pojavom vuka, čaglja, medvjeda i jelena koji posljednjih nekoliko godina počinju u sve većem broju nastanjivati sjeverne krajeve Istre, manje su životinje primorane tražiti spas u priobalnom području. Upravo je to, uz klimatske promjene, najvažniji uzrok sve većem broju divljih svinja i čagljeva nadomak naših dvorišta, ali trenutno stanje još nije zabrinjavajuće, kazao je gostujući u programu IstraIn-a predsjednik lovačkog društva Rovinj, Franko Udovičić.
Kada je riječ o divljim svinjama, od početka lovne sezone, odstrijeljeno ih je sedamdesetak, kazao je Udovičić te dodao kako će lovna sezona potrajati do kraja godine te najvjerojatnije i u siječnju.
Iako se napada od strane divljih svinja nemamo razloga bojati, bit ćete u problemu, ukoliko na divlju svinju naletite svojim automobilom. To je vjerojatnost na koju trebate uvijek računati i spremno dočekati takvu nevolju. Ukoliko se očevidom utvrdi da je vozač u trenutku naleta na životinju vozio propisanom brzinom, može računati da će mu počinjenu štetu na vozilu financijski pokriti osiguravajuća kuća lovačkog društva. “U protivnom ste sami odgovorni za nesreću, odnosno štetu”, kazao je Udovičić.
“No sve veći problem predstavljaju čagljevi, jer radi se o opasnom grabežljivcu koji u lovištima nanosi veliku štetu. Naši se lovci stimuliraju s tisuću kuna za svaki odstrijeljeni primjerak, jer zaista se radi opasnoj zvijeri. To je doprinos rovinjskih lovaca smanjenju populacije čagljeva”, kazao je Udovičić.

NAJČITANIJE