30.2 C
Poreč
Subota, 11 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Commendatore Antonio Pellizzer, prosvjetni djelatnik, publicist i sportski aktivist

Commendatore Antonio Pellizzer, prosvjetni djelatnik, publicist i sportski aktivist

Pellizzer, Antonio, nastavnik, književni kritičar i publicist (Rovinj, 14.II.1932. – Rovinj, 17.XI.2004.).

Talijanski jezik i književnost diplomirao u Zagrebu, a već je kao student pisao za publikacije talijanske zajednice u Istri i Rijeci. Cijeli radni vijek bio je srednjoškolski nastavnik u Rovinju, a ravnatelj Centra za usmjereno obrazovanje 1979.–92. Obilježio je djelovanje talijanske zajednice u Rovinju i Istri, osobito u području kulture i književnosti, ali i rovinjskoga sporta (plivanje i vaterpolo).

Bio je među pokretačima i osnivačima, te dugogodišnji predsjednik društva Circolo dei Poeti, Letterati ed Artisti. Napisao je i objavio nekoliko pripovijedaka, potom se bavio književnom kritikom i organizacijom kulture. Pokrenuo je i uređivao niz sveščića zbornika proze i pjesništva (1964.–68.) iz kojih je u suradnji s tršćanskim Università Popolare nastao natječaj Istria Nobilissima, s istoimenom publikacijom.

Objavio je mnogobrojne radove u časopisima, autor je antologije talijanskih književnika Istre i Rijeke Voci Nostre, antologia degli scrittori del gruppo nazionale italiano di Jugoslavia (1983. i više kasnijih izdanja), koja je postala školskim udžbenikom zavičajne književnosti u Hrvatskoj i Sloveniji; s Giovannijem Pellizzerom napisao je Vocabolario del dialetto di Rovigno d’Istria (1992.). S hrvatskoga je jezika na talijanski prevodio udžbenike, stručne knjige i monografije. Dobio naslov commendatore Republike Italije (2002.). Istrapedia 

NAJČITANIJE