20.4 C
Poreč
Subota, 15 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Conte: Nemamo alternative, ostanite doma i izdržite

Conte: Nemamo alternative, ostanite doma i izdržite

U sinoćnjem obraćanju naciji talijanski premijer Giuseppe Conte najavio mjeru zatvaranja svih ne esencijalnih proizvodnih djelatnosti

Talijanska vlada zatvoriti će sve za život ne esencijalne tvornice. Supermarketi i ljekarne ostaju otvoreni. Bankarske usluge, ostale financijske usluge kao i usluge osiguranja moći će se i dalje obavljati. Rad od kuće, smart wolking, biti će za mnoge zaposlenike jedina moguća radna alternativa.  

Trenutke koje proživljavamo ostati će trajno u našim sjećanjima

Kasno sinoć talijanski premijer Giuseppe Conte sa Facebook stranice talijanske Vlade obratio se građanima. U dramatičnom i emotivnom govoru pozvao je građane na poštivanje zaštitnih mjera i pravila te na strpljenje, odgovornost i vjeru.

“Od samog početka izabrao sam transparentnost, izabrao sam da ne sakrivam realnost koja je svakodnevno pred našim očima, izabrao sam da aktivno uključim građane u ovom izazovu s kojim se moramo suočiti, u ovu najgoru krizu koja je zadesilo Italiju nakon Drugog svjetskog rata…….Smrt naših brojnih sugrađana stvorila je bol koja se svakodnevno oživljava. Ono što oplakujemo nisu puke brojke, već osobe, obiteljske priče, obitelji koje su izgubile najdragocjenije osjećaje”- tim je riječima Giuseppe Conte započeo kasno sinoćnji govor naciji.

Najava novih mjera

Talijanski premijer je najavio uspostavu strožih mjera u borbi protiv zaraze. Vlada zatvara sve proizvodne aktivnosti koje nisu esencijalne, krucijalne, neophodne za funkcioniranje države na čitavom teritoriju Italiji. ”Izvanredno zdravstveno stanje pretvara se u izvanredno ekonomsko stanje” – kazao je Conte.

Nove su mjere usuglašene i donesene jučer poslije podne. U dogovoru sa socijalnim i sindikalnim partnerima usuglašen je popis proizvodnih aktivnosti koje se smatraju relevantnim za nacionalnu proizvodnju i koje će stoga nastaviti s radom.

Režim rada prehrambenih prodavaonica, ljekarni i ostalih javnih službi ostaje nepromijenjen. Conte je pozvao građane na razboritost i odgovornost. Naglasio je da nema potrebe da građani hrle u kupovinu namjernicima jer time stvaraju dodatni i nepotrebni ne spokoj i paniku.

Conte je svjestan da su nove mjere stroge, ali u ovom trenutku druge alternative nema, osim ostati kod kuće i izdržati. ”Samo na taj način možemo zaštititi sebe i voljene nam osobe. Naše žrtvovanje da ostanemo kod kuće je minimalna u usporedbi s radom naših sugrađana u bolnicama. ”

Premijer je usporedio žrtvovanje građana mjerom boravka u kućnu izolaciju s žrtvovanjem i rizicima liječnika, medicinskih sestara, svih djelatnika civilne zaštite, ljekarnika, čuvara javnog reda, djelatnika u prodavaonicama,….. koji su u ovom trenutku ti koji drže državu na nogama.

Talijanski premjer poručio je građanima da će trebati vremena kako bi se utvrditi učinci poduzetih mjera, ali i strpljenja, odgovornosti i vjere. (iV)

Foto: Il Tempo

NAJČITANIJE