7.8 C
Poreč
Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA Čovjek koji je stvorio Matu Parlova

Čovjek koji je stvorio Matu Parlova

Aldo Banovac je bio boksač, točnije prvak Hrvatske 1950. u perolakoj i 1960. u poluvelter kategoriji i boksački reprezentativac Hrvatske i Jugoslavije. Nakon 20 godina boksačke karijere postaje trener u boks klubu u Puli. Dobio je i naslov zaslužnoga sportaša Istre.

Aldo Banovac, utemeljitelj pulske škole boksa i jedan od najzaslužnijih za vrhunske rezultate Mate Parlova, dobio je priznanje u vidu dokumentarnog filma objavljenog 19. studenog na Youtube kanalu Filmskog centra Istre. Scenarij, režiju i montažu ovog 44-minutnog dokumentarca pod nazivom “Moj djed boksačka legenda” potpisuje Banovčev unuk Jani Zombori Banovac, za kameru se pobrinuo Igor Karasi, a među govornicima su Banovčevi prijatelji, učenici, suvremenici i članovi obitelji. (Izvor: istarski.hr)

Banovac je rođen u Puli u lipnju 1931. a preminuo je u istom gradu 13. rujna 1982. godine. Bio je prvak Hrvatske 1950. u perolakoj i 1960. u poluvelter kategoriji, kao i boksački reprezentativac Hrvatske i Jugoslavije. Kasnije je postao trener u Boksačkom klubu Pula te dobio naslov zaslužnoga sportaša Istre. Ostat će zapamćen kao korektan u borbi, boksač izvanredne tehnike i snažnog udarca. Film pogledajte u nastavku članka. (Izvor: istarski.hr)

 

Snimljen je i dokumentarni filma o pulskoj boksačkoj legendi Aldu Banovcu. Više o tome pogledajte OVDJE.

NAJČITANIJE

- Advertisement -