17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Čudna upala pluća kružila je Italijom još u studenom?

Čudna upala pluća kružila je Italijom još u studenom?

Čudna upala pluća kružila je sjevernom Italijom još u studenom, tjednima prije nego što su liječnici postali svjesni o novom izbijanju koronavirusa u Kini, izjavio je Giuseppe Remuzzi, jedan od vodećih medicinskih stručnjaka Italije.

“Oni (liječnici opće prakse) sjećaju se da su vidjeli vrlo neobičnu upalu pluća, vrlo tešku, posebno kod starih ljudi u prosincu pa čak i u studenom”, rekao je dr. Remuzzi, direktor Instituta “Mario Negri” za farmakološka istraživanja u Milanu u intervjuu za Nacionalni javni radio Sjedinjenih Država, prenosi Kurir.

“To znači da je virus cirkulirao, bar u Lombardiji, i prije nego što smo bili svjesni da se ova epidemija događa u Kini”, dodao je.

Talijanski liječnici su tek nedavno progovorili o  čudnoj upali pluća

Ova izjava dolazi u vrijeme dok još traje potraga znanstvenika za porijeklom koronavirusa. Kineski stručnjak za respiratorne bolesti Zong Nanshan ranije je rekao da iako je Kina prva prijavila patogen, još nije sigurno odakle on zapravo dolazi.

Dr. Remuzzi rekao je da je od talijanskih liječnika čuo tek nedavno, što znači da je postojala i širila se bez znanja ljudi.

Italija je do sada imala skoro 64.000 potvrđenih slučajeva zaraze i 7.500 mrtvih.

U Wuhanu su liječnici počeli primjećivati “upalu pluća s nepoznatim uzrokom”

U središnjem kineskom gradu Wuhanu, gdje je epidemija prvi put identificirana, liječnici su u prosincu počeli primjećivati “upalu pluća s nepoznatim uzrokom”. Prva poznata zaraza u gradu može se pratiti od 1. prosinca prošle godine.

Prvi slučaj zaraze u Kini je mogao biti već sredinom studenog, ali to nije potvrdio Peking.

Trenutno mišljenje znanstvene zajednice je da je prva infekcija u Lombardiji bila rezultat toga što je Talijan stupio u kontakt s Kinezima krajem siječnja.

 

NAJČITANIJE