24.2 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije će poništiti izbore za Mjesne odbore...

Vijeće talijanske nacionalne manjine Istarske županije će poništiti izbore za Mjesne odbore Grada Buja?

Sinoć je u Zajednici Talijana u Višnjanu održana treća redovna sjednica Županijskog vijeća talijanske nacionalne manjine. Predsjednik vijeća Gianclaudio Pellizzer, predložio je tri točke dnevnoga reda koje su od strane županijskih vijećnika jednoglasno prihvaćene.

 

Problematika izbora za Mjesne odbore Buja

Prva točka dnevnoga reda bila je posvećena problematici izbora za Mjesne odbore Grada Buja koji će se održati u nedjelju 10. studenoga 2019. Naime, klub vijećnika SDP-a je na 26. sjednici Gradskoga vijeća Grada Buja koja je održana 3. listopada 2019., predložio amandman koji je sa 8 glasova za i 6 glasova protiv izglasan.

Izglasanim amandmanom bujski su vijećnici promijenili Odluku o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Buja i to na način da je sada kvota za sve manjinske predstavnike na kandidacijskim listama za članove MO postavljena na 25%. Drugim riječima to znači da je jedno zajamčeno mjesto za predstavnika autohtone talijanske nacionalne manjine na kandidacijskim listama, koje je bilo zajamčeno po predhodnoj Odluci dovedeno u pitanje.

Gianclaudio Pellizzer, predsjednik Vijeća talijanske nacionalne manjine Istarske županije, izložio je vijećnicima što je u svojstvu predsjednika vijeća poduzeo po tom pitanju.

Kao predstavničko i političko tijelo Talijana u Istri, Vijeće je 18. listopada 2019. uputilo pismo gradonačelniku, dogradonačelnicima i predsjedniku Gradskoga vijeća Grada Buja. Isto je pismo upućeno na znanje talijanskom zastupniku u Hrvatskom Saboru, g. Furiu Radinu,  potpredsjednici Županije istarske Giuseppini Rajko te ZT Buje i Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Buja.

Predsjednik Pellizzer izrazio je žaljenje jer na upućeno pismo nije nitko odgovorio.

Predsjednik Vijeća izložio je vijećnicima brojne nepravilnosti i brojne protokolarne propuste koji su omogućili izglasavanje iznimno opasne Odluke, ne samo za bujske Talijane, već za čitavu Zajednicu Talijana Istre.

Pellizzer je također izrazio nevjericu i neshvaćanje kako je uopće moguće da je i ruka vijećnika sunarodnjaka bila uzdignuta prilikom glasovanja u bujskoj vijećnici.

Uslijedila je i rasprava, u kojoj su svi vijećnici koji su sudjelovali u raspravi, osudili i odbacili spornu Odluku te su nakon zaključene rasprave jednoglasno prihvatili prijedlog Vijeća da se izbori za MO Grada Buja ponište.

 

Problematika prikazivanja televizijskog programa TV Capodistria 

Ništa manje važna nije bila druga točka dnevnoga reda.

Naime, od 9. studenog, u koliko se nešto spektakularno ne dogodi, gasi se satelitski signal TV Capodistria i time mogućnost praćenja jedinog televizijskog programa na talijanskom jeziku koji postoji od 1971. godine.

Pellizzer smatra, ako se radi o problemu financijsko-tehničke naravi, da se isti mogao i još uvijek može riješiti jer iznos zakupa satelitskog signala koji iznosi 280.000 € ne bi trebao predstavljati nepremostivu prepreku, budući da bi se financijska sredstva trebala namaknula iz državnog proračuna Hrvatske, Italije i Slovenije.

Predsjednik Županijskog vijeća je mišljenja da je nemila situacija nastala zbog nedostatka političke volje te da se moglo sve izbjegnuti pravovremenom intervencijom i iskrenom komunikacijom svih odgovornih aktera.

Pellizzer smatra, da je slučaj TV Capodistria samo jedan u nizu od mnogobrojnih primjera nepriznavanja i kršenja stečenih prava autohtonih Talijana Istre, ali i nepriznavanja međunarodnih sporazuma, posebice Hrvatsko-Talijanskog sporazuma iz 1996. (iV)

 

NAJČITANIJE