19.4 C
Poreč
Ponedjeljak, 26 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU Da li Grad Poreč dozvoljava korporacijskim gigantima da oduzmu prostor našim malim...

Da li Grad Poreč dozvoljava korporacijskim gigantima da oduzmu prostor našim malim umjetnicima?

U zadnje sam se vrijeme načitao ušminkanih novinskih članaka vezanih za svima već poznati problem oko nadolazećeg iseljavanja udruge USB i ostalih udruga (tj. naše djece) iz prostora starog Remonta. Sjetite se samo koliko je tada još porečka mladež uložila vremena i truda u osposobljavanje jedne ruševine kako bi se ista koristila isključivo za dobrobit djece i mladih te koliko se nagrada i postignuća nanizalo od tada. U radove obnavljanja rado su se i sa entuzijazmom uključivali i djeca i odrasli te je tako stari Remont postao neka vrsta kultnog kulturnog okupljališta za udruge i mlade našeg grada.

Zbog svih tih činjenica, odlučio sam se na pisanje ovog pisma jer mene kao građanina i prvenstveno roditelja muči cijela ta situacija te potiče na razmišljanje, na razne sumnje, ali i ljutnju jer, znate i sami koliko se puta molilo grad da dobijemo novi prostor za djecu?

Svojim izlaganjem želim potaknuti raspravu te bi putem njega htio javno postaviti nekoliko pitanja koja su mi se spontano javila uslijed svih tih događaja.

Zašto Grad Poreč u slučaju privatizacije te prodaje zemljišta koje je bilo u vlasništvu Mali Maj d.d. – odmarališta “Servo Mihalj” pogoduje Allegheny Financials-u na način da mijenja DUP ovisno o tome kako ulagač po nekom svom nahođenju mijenja namjenu investicije, koja je po početnom ugovoru među ostalim morala zapošljavati minimalno 80 ljudi? Taj je ugovor nedavno putem zadnjeg od 4 aneksa kompletno izmijenjen i po njemu ulagač nema više nikakve obveze prema našoj zajednici.

Nažalost, opće poznato je da je firma Allegheny Financials (ex Hypo Group), tradicionalni prijatelj Grada Poreča. Upravo je ta kompanija vlasnik starog Remonta.

Kada stignem popratim zasjedanja Gradskog Vijeća (napokon je moguće imati dostupne video snimke sa sjednica GV-a, zahvaljujući nekolicini vijećnika oporbe) te mi je zanimljiva bila sjednica koja se održala 29.11.2018. neviđenog trajanja do kasno u noć, u kojoj se, po dnevnom redu u prvom dijelu našla rasprava o “smeću” koja se razvila u dužu debatu te sramotno izlaganje Adriana Jakusa o vlastitom sukobu interesa, a kao predzadnja točka dnevnog reda je stavljena upravo odluka o gore spomenutom 4. aneksu ugovora o ulaganju u bivše odmaralište “Servo Mihalj”. Vijećnici su primili na uvid kopiju aneksa, no međutim teško je iščitati sve detalje vezane za isti ukoliko niste u posjedu originalnog ugovora, koji navodno nije bio priložen uz aneks.

Izlaganje pročelnika je bilo posve sumarno, površno i brzniski odrađeno te su polu-pospani vijećnici nezainteresirano i jednoglasno prihvatili tu stavku.

Pitam se, na koncu možda malo i ogorčeno: Kako to da su djeca baš sada, takoreći, “izbačena na ulicu”, u periodu kada se kreće s pripremom novog DPU-a za Peškeru? Ne bih volio da sam u pravu. Nadam se da je to samo slučajnost, no i ja, kao i mnogi roditelji i građani ovog prekrasnog Grada, imamo mnoštvo neodgovorenih pitanja u glavi. Nažalost, prošlost je pokazala da je u više navrata kod čelnih ljudi našeg grada bio važniji osobni interes u odnosu na interes nas građana i naše djece. Nadajmo se da više nije tako, i da to nije neki mutan posao kojeg skrivaju od očiju javnosti.

(B.P.)

Ilustracija: dnd-porec.hr

NAJČITANIJE