18.2 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA Da li je središnjica HDZ-a bojkotirala kandidaturu gradskog ogranka HDZ-a za Mjesne...

Da li je središnjica HDZ-a bojkotirala kandidaturu gradskog ogranka HDZ-a za Mjesne odbore u Poreču?

U nedjelju 27. listopada 2019., u dva politički relevantna istarska grada, Poreču i Pazinu,  održani su izbori za gradske Mjesne odbore. Kako u Pazinu tako i u Poreču izbori su protekli bez sudjelovanja stranke koja na nacionalnoj razini obnaša vlast, bez sudjelovanja pazinskog i porečkog HDZ-a.

Upitali smo predsjednika gradskog ogranka HDZ-a Poreča i gradskog vijećnika HDZ-a, g. Dražena Prgića zašto porečki HDZ nije sudjelovao u izbornoj utrci za novi saziv Mjesnih odbora Grada Poreča.

Možete nam objasniti zašto porečki HDZ nije sudjelovao u izborima za MO?

Porečka podružnica HDZ-a nije sudjelovala na izborima za MO zbog toga što nam nije na vrijeme dostavljena potpisana suglasnost predsjednika stranke. Naime, političke stranke koje su istakle kandidaturu za izbore u MO, kako bi kandidatura bila važeća, moraju dostaviti suglasnost stranke, odnosno, suglasnost potpisanu od predsjednika stranke. Potpisana suglasnost predsjednika HDZ-a, iako smo je na vrijeme zatražili, nije nam stigla.

Znači li to da se HDZ Poreča pripremao za izbore po MO, ali zbog loše koordinacije sa središnjicom u Zagrebu niste uspjeli prijaviti izborne kandidacijske liste? 

Upravo tako! Članovi naše stranke su na terenu odradili odličan posao i u relativno kratkom vremenu složili smo šest kandidacijskih lista. Ovim putem želim se i zahvaliti svim članovima stranke za požrtvovnost i angažman na terenu.

U četvrtak 17. listopada, zadnji dan za predaju kandidacijskih lista, imali smo popunjene kandidacijske liste za šest MO. Međutim, u četvrtak predsjednik vlade RH i predsjednik HDZ-a jednostavno nije bio dostupan i to je jedini razlog zašto se HDZ Poreča nije kandidirao na izborima za gradske MO.

Tumačite li nepotpisivanje suglasnosti za kandidacijske liste za MO kao izostanak podrške središnjice HDZ-a prema porečkom gradskom ogranku HDZ-a ili smatrate da se jednostavno radi o organizacijskom propustu?

U ovom trenutku je nezahvalno i iznimno teško upustiti se u tumačenje kako je uopće moguće da politička stranka koja obnaša vlast u RH, državotvorna politička stranka, politička stranka koja je ove godine proslavila 30-godišnjicu postojanja nije poduzela sve što je u njenoj moći da ishoduje potpis suglasnosti predsjednika stranke?

Ne želim ulaziti u razloge zbog čega je došlo do evidentnog propusta i nepotpisivanja suglasnosti. No, nakon neumornog rada članova stranke na terenu i slaganja šest kandidacijskih lista za MO osjećaj koji prevladava kod članova stranke je osjećaj prepuštenosti i izostanka političke podrške.

(iV)

NAJČITANIJE