17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Da li su "Lovci" Rakovac i Jakus lovili u mutnom?

Da li su “Lovci” Rakovac i Jakus lovili u mutnom?

Lov i djelatnosti uz lovstvo privlačile su oduvijek interes lokalne političke elite koja bi nerijetko zauzimala vodeće  pozicije u hijerarhiji lovačkih društva. Tako je bilo u  komunističkom režimu, a čini se da je  tako i u demokratskom političkom sustavu. 

Prema toj praksi u LD ”Zec” na čelne pozicije društva “instalirana” su, od 2011. do 2019. godine, dva eksponenta porečke političke elite. Lenjin Rakovac, u jednopartijskom komunističkom režimu obnašao je najodgovornije političke funkcije u Poreču, u svojstvu predsjednika LD, a Adriano Jakus, aktualni predsjednik IDS-a Poreštine, predsjednik GV grada Poreča i član brojnih gradskih komisija i odbora, u svojstvu tajnika LD.

 

Oštećeni poljoprivrednik tužio LD

Čelnici LD ”Zec”, Rakovac i Jakus, odlučili su da LD ”Zec” od 1. siječnja 2013. godine više neće  nastaviti s praksom nadoknade štete poljoprivrednicima koja je nastala zbog štetnog djelovanja divljači u poljoprivrednim nasadima. Oštećeni porečki poljoprivrednik (podaci poznati redakciji)  nije se pomirio sa takvom odlukom pa je 2013. godine tužio LD i pokrenuo prvi parnički postupak, a narednih sedam godina isti oštećeni poljoprivrednik pokrenuo je i novu tužbu, uvijek sa istim motivom – grubo kršenje i neprimjenjivanje Zakona o lovstvu od strane LD ”Zec” Poreč.

Upornom porečkom poljoprivredniku 2019. godine pridružuje se drugi poljoprivrednik koji je  također tužio LD ”Zec” zbog neprimjenjivanja i nepoštivanja Zakona o lovstvu.

 

Što o svemu kažu odgovorne osobe Lovačkog Društva?

Postupanje dvojca, Rakovac – Jakus, dovelo je do toga da je u veljači ove godine žiro račun lovačkog društva bio blokiran zbog financijskog potraživanja oštećene stranke po osnovi pravomoćnih drugostupanjskih sudskih presuda. O čemu smo već pisali, a možete cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Dvije pravomoćne drugostupanjske sudske presude, u korist porečkog poljoprivrednika, urazumile su novo rukovodstvo LD ”Zec” koje je imenovano početkom 2019. godine pa je s procjenom da će LD ”Zec” izgubiti i preostalih šest parničkih postupaka, novo rukovodstvo LD pokrenulo aktivnost dogovora s oštećenim poljoprivrednicima da postignu izvansudsku nagodbu.

Drugostupanjskim sudskim presudama utvrđeno je da je LD ”Zec” poduzimao radnje na štetu korisnika poljoprivrednih zemljišta, suprotno odredbama Zakona o lovstvu. Prema procjeni dvojice oštećenih poljoprivrednika, LD je im je zbog nezakonitog postupanja kroz 7 godina nanijelo štetu u iznosu od oko 1.000.000 kn. Šteta je neprocjenjiva jer su brojni oštećeni poljoprivrednici, na nagovor i po davanju lažnih uputa od strane odgovornih osoba lovačkog društva, odustali od pokretanja tužbe protiv LD ”Zec”.  

Upitali smo odgovorne osobe LD ”Zec” na funkcijama predsjednika i tajnika društva u razdoblju od 2011. do 2019., osjećaju li se odgovornima za počinjenu štetu?

Na naš upit odgovorio je samo Adriano Jakus naglasivši da je  LD ”Zec” Poreč uvijek postupalo sukladno zakonu, statutu i odlukama Skupštine i ostalih upravljačkih tijela Društva poštivajući sve zakonske propise i podzakonske akte, a uzimajući u obzir i razloge osnivanja Društva štiteći interese Društva i trećih osoba. 

Ostaje nejasno zašto su sudske presude presudile u korist oštećenog poljoprivrednika ako je LD ”Zec” uvijek postupalo sukladno zakonu?

Ostaje nejasno odakle je LD ”Zec” namaknulo više od 300.000 kn za deblokadu žiro računa i za podmirivanje izvansudske nagodbe sa oštećenim poljoprivrednicima?

Po nama dostupnim informacijama, financijska sredstva za deblokadu žiro računa LD  doznačio je UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Županije istarske.

Na naš upit iz koje je proračunske pozicije doznačen novac, Upravni odjel Županije istarske nije odgovorio. Ostaje nejasno kakvu je ulogu u toj priči odigrao Albin Lampe, savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede i izrađivač lovno gospodarske osnove bez  licencu te osumnjičeni svodnik iz Vodnjana o čemu smo već pisali, a cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Na sva ta otvorena pitanja javnost zaslužuje odgovore  i netko od odgovornih osoba bi trebao odgovoriti, a možda i odgovarati. Radi se o nemjerljivoj šteti koja je počinjena poljoprivrednicima Poreštine, a možda i šire.

U narednim ćemo objavama informirati javnost o daljnjim postupcima oštećenih poljoprivrednika, a u međuvremenu nam možda i stignu odgovori na upite koje smo poslali g. Lenjinu Rakovcu i pročelniku Eziu Pinzanu.

Neposredno prije objave članka zaprimili smo očitovanje g. Lenjina Rakovca. Odlučili smo da odgovor bivšeg predsjednika Lovačkog društva ”Zec” Poreč ne ugradimo u već dovršeni članak. Odgovor g. Rakovca, kao i komentar oštećenih poljoprivrednika na isti, objaviti ćemo uskoro. (iV)

NAJČITANIJE