9.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 19 travnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNODalić je prije tri godine bila uteg Vladi i HDZ-u. Danas je...

Dalić je prije tri godine bila uteg Vladi i HDZ-u. Danas je iskaz premijera da on, stvarno, može što hoće

“Nisam učinila ništa loše, nemoralno ili Bože sačuvaj nezakonito, ali percepcija je sve. Dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi ili HDZ-u”, kazala je Martina Dalić 14. svibnja 2018. godine, kad je dala ostavku na mjesto ministrice gospodarstva zbog afere Borg i Agrokora. Premijer Andrej Plenković ju je na istoj tiskovnoj konferenciji na sva usta nahvalio zbog učinjenog oko Lex Agrokora, ali je, eto, ostavku prihvatio.

Činilo se da nije dovoljno. Javna kanonada zbog otkrivene tajne skupine stručnjaka koji su radili na sastavljanju Lex Agrokora, da bi zatim masno zaradili u postupku restrukturiranja firme provođenom po tom zakonu, nije prestajala.

Plenković je nekoliko dana nakon ostavke Martine Dalić, na tiskovnoj konferenciji u Sofiji, brisao krupne graške znoja dok je govorio o Agrokoru. “Neka naprave jednu gestu i vrate kompaniji novac za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo”, poručio je Plenković u dosad najtežem trenutku svoje premijerske karijere.

Političar koji govori privatnim firmama da vrate novac drugoj privatnoj firmi, iako i sam tvrdi da je sve bilo u redu je, naime, jednom nogom na izlaznim vratima, a drugom na kori banane.

No, iako su se mediji bavili previranjima u HDZ-u, unutarstranačka oporba nije bila dovoljno snažna da izazove prevrat, a saborska većina armirana “žetončićima” je u to vrijeme bila toliko čvrsta da bi vjerojatno preživjela i jači nuklearni udar, a kamoli tek jednu aferu s vonjem sukoba interesa.

Plenković je svoju poziciju od tad strpljivo učvršćivao da bi prvo na koronaizborima u stranci, a zatim na koronaizborima u državi, potvrdio svoju neupitnu prevlast u HDZ-u, a zatim i novu većinu u Saboru. I, dvije i pol godine nakon ostavke, nakon preznojavanja u Sofiji, eto opet Martine Dalić u naslovnoj ulozi.

Izvor: Telegram

Foto: Vlada HR

NAJČITANIJE