Dan Planeta Zemlje u Umagu je obilježen sadnjom stabala

Dan planeta Zemlje, 22. travnja u Umagu je obilježen sadnjom 30 stabala uz šetnicu od Špine do Svetog Pelegrina. Obilježavanje ovogodišnjeg Dana planeta Zemlja nastavak je umaške akcije Zasadi stablo, ne budu panj u kojoj je tijekom mjeseca ožujka posađeno Svetog Pelegrina, Moele, Komunele, Punte, centra Umag 80–tak stabala.

Sadnja stabala uz Dan planeta Zemlje u Umagu nije posebnost budući grad vodi računa o
hortikulturnom uređenju pa je krajem prošle godine uz potok kod Novigradske ulice, uz Aleju dobrovoljnih darivatelja krvi, posađeno 40 stabala lipe. Cilj ovog projekta je posvetiti svaku lipu ženskoj osobi koja je krv darovala 50 i više puta te svakoj muškoj osobi koja je krv darovala 100 i više put .

Za sad je 13 Umažanki i Umažana „dobilo“ svoju lipu a očekuje se da će se pojaviti još
mnogo imena darivatelja krvi. U hortikulturnoj obnovi Umaga iskorak je učinjen i na umaškoj rivi, čija je rekonstrukcija «gradnjom» hortikulturne površine od 2.400 četvornih metara pri završetku.

«Dodatak» uređenja zelenog pojasa Umaga je i sadnja lagostremije i crnike. Sadnja novih stabala u Umagu, ističu u Gradu predstavlja najljepši poklon planetu Zemlji za njegov dan, budućim generacijama, zdravlju Umageža i ljepoti Umaga. (iV)