8.1 C
Poreč
Nedjelja, 26 siječnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica Na današnji dan Danas je obljetnica smrti kipara Dušana Džamonje

Danas je obljetnica smrti kipara Dušana Džamonje

Džamonja, Dušan, kipar (Strumica, Makedonija, 31.I.1928. – Zagreb 14.I.2009.). Vrsni kipar prvu izložbu ostvario je 1954., a iza njega su brojna priznanja koja je dobio tijekom polustoljetnog rada. Kiparski je zanat učio kod Vanje Radauša, Frane Kršinića i Antuna Augustinčića. Tijekom svoje bogate i plodne karijere koristio je razne materijale za svoje skulpture, poput željeza, bronce, aluminija itd. Ostvario je bogatu  inozemnu karijeru, te su njegove skulpture bile izložene u poznatim svjetskih galerijama, zgradama, a danas se nalaze u najeminentnijim muzejima svijeta. Izradio je stotine skulptura, a među njima je i zaštićeni spomenički kompleks njegove kuće s ateljeom i parkom u Vrsaru. Bio je umjetnički angažiran i u kontekstu ratnog razdoblja u Hrvatskoj. Autor je brojnih spomenika žrtvama Domovinskog rata. Uz kiparstvo, poznati su i njegovi radovi na grafici, kao i projekt džamije u Rijeci, te nebodera od sto katova.

Povodom 50 godina aktivnog rada, Džamonja je održao niz retrospektivnih izložbi, iz kojh se izdvaja ona u bivšim konjušnicama Scuderie u dvorcu Miramare. U Bruxellesu je izlagao u dva prostora – ispred Palače pravde izložio je velike skulpture, a u Međunarodnom centru za arhitekturu i urbanizam pokazao je svoje arhitektonske projekte. U Londonu je također imao dvije izložbe: u Regent Parku mogle su se razgledati Džamonjine skulpture punih pet mjeseci, a u Kraljevskom institutu arhitekture izložio je arhitektonske projekte.
Godine 2007. ostvario je prvu samostalnu izložbu crteža u Domu likovnih umjetnika HDLU-a. U tom je razgovoru Džamonja otkrio odakle je crpio svoju ljubav prema kiparstvu i umjetnosti općenito. Opsesiji koja ga je obilježila za cijeli život, kao što je on neizbrisivo obilježio hrvatsku i svjetsku kulturnu scenu.

Izvor: Istrapedia.hr

NAJČITANIJE

- Advertisement -