24.2 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica Na današnji dan Danas je obljetnica smrti kipara Dušana Džamonje

Danas je obljetnica smrti kipara Dušana Džamonje

Džamonja, Dušan, kipar (Strumica, Makedonija, 31.I.1928. – Zagreb 14.I.2009.). Vrsni kipar prvu izložbu ostvario je 1954., a iza njega su brojna priznanja koja je dobio tijekom polustoljetnog rada. Kiparski je zanat učio kod Vanje Radauša, Frane Kršinića i Antuna Augustinčića. Tijekom svoje bogate i plodne karijere koristio je razne materijale za svoje skulpture, poput željeza, bronce, aluminija itd. Ostvario je bogatu  inozemnu karijeru, te su njegove skulpture bile izložene u poznatim svjetskih galerijama, zgradama, a danas se nalaze u najeminentnijim muzejima svijeta. Izradio je stotine skulptura, a među njima je i zaštićeni spomenički kompleks njegove kuće s ateljeom i parkom u Vrsaru. Bio je umjetnički angažiran i u kontekstu ratnog razdoblja u Hrvatskoj. Autor je brojnih spomenika žrtvama Domovinskog rata. Uz kiparstvo, poznati su i njegovi radovi na grafici, kao i projekt džamije u Rijeci, te nebodera od sto katova.

Povodom 50 godina aktivnog rada, Džamonja je održao niz retrospektivnih izložbi, iz kojh se izdvaja ona u bivšim konjušnicama Scuderie u dvorcu Miramare. U Bruxellesu je izlagao u dva prostora – ispred Palače pravde izložio je velike skulpture, a u Međunarodnom centru za arhitekturu i urbanizam pokazao je svoje arhitektonske projekte. U Londonu je također imao dvije izložbe: u Regent Parku mogle su se razgledati Džamonjine skulpture punih pet mjeseci, a u Kraljevskom institutu arhitekture izložio je arhitektonske projekte.
Godine 2007. ostvario je prvu samostalnu izložbu crteža u Domu likovnih umjetnika HDLU-a. U tom je razgovoru Džamonja otkrio odakle je crpio svoju ljubav prema kiparstvu i umjetnosti općenito. Opsesiji koja ga je obilježila za cijeli život, kao što je on neizbrisivo obilježio hrvatsku i svjetsku kulturnu scenu.

Izvor: Istrapedia.hr

NAJČITANIJE