20.6 C
Poreč
Nedjelja, 5 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Danas Lidija Percan slavi rođendan! Sretno!

Danas Lidija Percan slavi rođendan! Sretno!

Percan, Lidija, pjevačica (Rakalj, 16.III.1938.).

Već od rane mladosti počela je promicati istarsku besidu, ponajprije recitiravši Balotine pjesme na svim školskim priredbama, a potom i kroz pjesmu. Prva pjevačka iskustva stekla je još kao djevojčica u rakljanskoj župnoj crkvi, gdje je pjevala u crkvenom zboru.

Početnu glazbenu sklonost zadržala je sve do danas, kao aktivna članica zbora crkve svetog Antuna u Puli. Iz Raklja u Pulu preselila se kao petnaestogodišnjakinja, te kao mlada  pjevačica  vrlo brzo počela pjevati po ljetnim terasama s raznim glazbenim sastavima.

Postavši svjesna svojih kvaliteta odlučila se intenzivnije baviti glazbom. Puljani su je mogli slušati na plesnim večerima u tamošnjoj Zajednici Talijana, Circolu gdje je Lidija po prvi put zapjevala uz orkestar, kojim je ravnao maestro Nello Milotti. Lidija i njezina prijateljica Radojka Šverko pohađale su satove pjevanja kod operne  pjevačice  Marije Bunčuga koja je u njima  vidjela potencijalne operne pjevačice.

Tadašnja diskografska kuća Jugoton,  u želji za osvajanjem istarskog i primorskog tržišta,  zainteresirala se za mladu pulsku pjevačicu, te su uslijedila pokusna studijska snimanja, a Lidijin je glas, prema riječima vodećih ljudi Jugotona, zvučao toplo, prirodno i ekspresivno te je dobila priliku za dokazivanjem.

U kratko vrijeme snimljena je prva singl ploča sa četiri pjesme: „Mamma mia dammi cento lire“, „Lijepa Istranka“, „Pula vas čeka“ i  „Istro ti“ nakon čega je Lidija  snimila još petnaest singl ploča s još mnogo  nezaboravnih hitova. Vrlo brzo postala ja miljenica publike i  prva pjevačica koja je u svojim pjesmama opjevala Istru i Kvarner, more i barke, sve njezine gradove i gradiće, od vina i rakije do pršuta i ribe, ukratko sve njezine ljude i običaje.

Tijekom karijere surađivala je  sa Đorđem Novkovićem koji je uglazbio dva Lidijina teksta, a koja je ona kvalitetno interpretirala, te se njezina popularnost proširila iz Istre i  Hrvatske po cijeloj bivšoj Jugoslaviji pa sve do Amerike, Kanade i Australije. Riječ je o dva mega hita: „Hiljadu suza za jednoga mornara“, i: „Sve su se laste vratile sa juga“. Nakon toga uslijedio je hit: „ Mornaru lipi moj“, i pjesma “Budi sretan sine moj“. Od drugih skladbi trebalo bi izdvojiti  „Zvala sam te da se vratiš“ i: „Što je tužna jesen u vrtu mom“. Istrapedia

Foto: La Voce del popolo

NAJČITANIJE