25 C
Poreč
Utorak, 2 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO DANAS NA SNAGU STUPA NOVI ZAKON O PROMETU, STIGLA JEDNA KORISNA NOVOST:...

DANAS NA SNAGU STUPA NOVI ZAKON O PROMETU, STIGLA JEDNA KORISNA NOVOST: Ovdje provjerite status svoje vozačke dozvole

Danas na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozači sami mogu provjeriti stanje svoje vozačke dozvole na web stranicama MUP-a, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova, piše net.hr.

Status svoje vozačke provjerite OVDJE.

Ovime se ne dostavlja nijedan osobni podatak

“Naime, MUP na svojim web stranicama, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, omogućuje provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, nevažeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Status se može provjeriti putem kategorije “Status vozačke dozvole” u glavnom izborniku web stranice, a bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak. Ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, piše net.hr.

Novi uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati drugome na upravljanje

Također, izmjenama i dopunama Zakona detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi. Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila.

Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom”, priopćio je MUP, prenosi net.hr.

Foto: Pixsell

NAJČITANIJE