25.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Danas se štrajka u četiri županije: Pogledajte gdje neće biti redovne nastave

Danas se štrajka u četiri županije: Pogledajte gdje neće biti redovne nastave

Ušli smo u deveti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a od ovog utorka on se nastavio prema cirkularnom modelu. Danas su u štrajku Karlovačka, Zagrebačka i Vukovarsko-srijemska županija, a sindikati su otkrili u koje će se četiri županije štrajk održati danas, piše srednja.hr.

Temeljem obavijesti na stranicama pojedinih škola, danas će se prema cirkularnom modelu štrajkati u Istarskoj i Varaždinskoj županiji, a štrajku se pridružuju i zaposlenici škola u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Danas se, dakle, redovna nastava zbog štrajka prekida u čak četiri županije.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama u ovim trenucima na Markovom trgu u Zagrebu održavaju konferenciju za medije, a možete ju uživo pratiti na Facebook stranici portala srednja.hr.

U tijeku je deveti dan štrajka, a ovoga utorka on se odvija u školama Karlovačke, Zagrebačke i Vukovarsko-srijemske županije. Drugi ciklus cirkularnog štrajka, ako se sindikati ne dogovore s Vladom prije tog roka, trajat će do 31. listopada.

Kako su u telefonskom razgovoru kazali sindikalni povjerenici u Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, odaziv na štrajk u te dvije županije na istoj je razini kao i u ponedjeljak, kada se štrajku odazvao rekordan broj zaposlenika škola. Dodali su, nestrpljivo iščekuju poziv Vlade na sastanak, kako bi se što prije postigao dogovor oko zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u školama. Do sada se Vlada oko datuma tog sastanka nije oglasila.

Podsjetimo, zaposlenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske štrajkaju s ciljem da im se poveća koeficijent složenosti posla, u prosjeku za 6,11%. Istovremeno, Vlada nudi povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima javnih službi za 6,12% i to u tri vala po 2%. Prosvjetarski sindikati višekratno su ponovili kako to ne zadovoljava njihov zahtjev. Tvrde, i će dalje plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama zaostajati za plaćama osoba iste razine stručne spreme i jednake složenosti posla, a za primjer uzimaju asistente na fakultetima, piše srednja.hr.

Štrajku se u četvrtak pridružuju i fakulteti, najavio je to potkraj prošloga tjedna Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ovaj je sindikat zatražio povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje i predavače koji nemaju znanstveno-nastavno zvanje.

 

NAJČITANIJE