29.8 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA „Decentralizacija“ na IDS-ov način

„Decentralizacija“ na IDS-ov način

S obzirom na aktualni projekt stvaranja novih vodouslužnih područja i inicijativu IDSovih gradonačelnika iznesenu bez ikakve suvisle argumentacije i bez uključivanja struke, u interesu građana Istre dužni smo reagirati i iznijeti naš prijedlog o dva uslužna područja.

Pritom, postavljamo si pitanje:

  1. Zašto IDS zagovara odjednom centralizaciju? Prozivajući druge za centralizaciju, gradeći imidž stranke koja se zalaže za decentralizaciju i policentrični razvoj, IDS se tada poziva na veću efikasnost, a sada, kad i sami zagovaraju centralizaciju to pravdaju racionalizacijom!Licemjerno.
  2. Kad Tulio Demetlika ističe da jedinstveni vodoopskrbni sustav nije pitanje politike već pitanje interesa naših građana, postavljam mu pitanje zašto su tu deklaraciju potpisali upravo sami političari (i to iz jedne stranke), a ne vodogospodarna struka?
  3. Kad Tulio Demetlika i Renato Krulčić zagovaraju istu cijenu vode, zašto ne kažu građanima Istre koja će to cijena vode biti? Istarski vodovod Buzet je daleko napredniji od ostala dva vodovoda, znači li to da će preko 120.000 građana, građana Rovinja, Pazina, Poreča, Umaga, Novigrada, Buja i Buzeta plaćati višu cijenu vode zbog nečijeg lošeg rada i stvorenih 70 milijuna kuna dugova prema Butonigi? Hoće li to Paliaga, Peršurić, Krulčić, Milos, Žulić i Vižintin reći otvoreno u lice svojim sugrađanima?
  4. Hoće li se sutra zalagati za jedinstveni prirez, visinu komunalne naknade, komunalnog doprinosa? Osobno ne bi imao ništa protiv s obzirom da su najviši upravo u Puli, ali to nije ispravan put.
  5. Hoće li provesti savjetodavni referendum i pitati za mišljenje građane kad već ne slušaju struku?
  6. Zašto uvaženi saborski zastupnik Tulio Demetlika javno ne objavi „brojne izrađene studije“ na koje se poziva, a u skladu s transparentnošću koje IDS propagira ili bolje rečeno profanira? Piše li u tim studijama hoće li poskupiti ili pojeftiniti cijena vode građanima Istre? Neka potpisnici Deklaracije budu odvažni i transparentni kao što jesu i neka jasno i glasno kažu na čiju će se štetu umanjiti razlike u cijenama kako sugerira Pazinski gradonačelnik?
  7. Što je s radnicima navedenih vodovoda, kad se već građane i struku nije pitalo za mišljenje, je li se radnike pitalo za mišljenje, da li se pitalo socijalne partnere?
  8. Ovim putem ih javno pozivam da se izjasne da li je stav IDS-a donesen na inicijativu pulskog gradonačelnika i njihovog stranačkog šefa. Građanima Pula je dobro poznat model da se svi problemi rješavaju poskupljenjem usluga, od prireza, vodovoda, kanalizacije, smeća, parkinga itd. Podsjećam ih i na jedan drugi promašeni projekt, projekt ŽCGO Kaštijun, kad je taj isti gradonačelnik građanima obećavao kvalitetniju uslugu i niže cijene, a dobili su 300% skuplju uslugu i izgled ulica nalik na Napulj. Apeliram na njih da ne ponavljaju istu grešku kao s Kaštijunom.

Naposljetku, apeliramo na sve suvlasnika u sva tri vodovoda, da se prihvati mišljenje struke koja predlaže dva uslužna područja, unatoč činjenici što bi u Istri moglo egzistirati čak 6 vodosulužnih područja, a kolege iz IDSa pozivamo da ne odstupaju od svojih decentralističkih načela radi politikantskih interesa pojedinaca, stoji u priopćenju Danijela Ferića Predsjednika Savjeta za financije i državni proračun SDP Hrvatske.

Udio djelatnosti prema prihodu možete pogledati u OVDJE.

 

NAJČITANIJE