25.5 C
Poreč
Petak, 10 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Djeca koja provode više vremena vani odrastaju u sretnije ljude

Djeca koja provode više vremena vani odrastaju u sretnije ljude

Današnja djeca u prosjeku provode tek nešto više od 4 sata tjedno uživajući u prirodi, u usporedbi sa 8.2 sati koliko su njihovi roditelji provodili kada su bili mali, donosi portal 6uka

Poslati djecu vani da se igraju korisno je za njihovo mentalno zdravlje. Kako pokazuje nova studija sa Univerziteta u Arhusu, Danska, djeca koja provode više vremena u prirodi imaju manje šanse da razviju različite psihičke poremećaje kao odrasle osobe.

Ovo naučno istraživanje potvrđuje ono što svi oduvijek znamo: igra vani je dobra sveukupan razvoj i sreću djece. Ali ono što ova studija također pokazuje jeste da ako ste okruženi sa više zelenila dok odrastate imate manji rizik od širokog spektra psihičkih poremećaja kasnije tokom života.

Postoji i niz drugih faktora koja utiču na mentalno zdravlje, uključujući obiteljsku povijesti genetske predispozicije za različite bolesti. Poanta ove studije nije da uplaši stanovnike gradova – već da naglasi da je zelenilo dobro za djecu i da je integriranje prirodnog okruženja u urbana područja dokazano korisno.

Činjenica je da današnja djeca ne provode onoliko vremena vani koliko su starije generacije provodile odrastajući. Jedno istraživanje iz 2016. godine britanskog National Trust pokazala je da prosječno dijete provede tek nešto više od 4 sata sedmično uživajući u prirodi, u usporedbi sa 8.2 sati koliko su njihovi roditelji provodili kada su bili mali. Razlog tome je ubrzan tempo života i razvoj tehnologije, ali to ne mijenja činjenicu da naša djeca ne dobivaju dovoljno svježeg zraka i sunca.

U idealnom svijetu, djeca bi trebala provoditi 4 do 6 sati dnevno vani. Mnoštvo je dokaza da je nestrukturirana igra vani ključna za razvoj djeteta. Djeca koja imaju tu slobodu da provode vrijeme vani mogu se prepustiti mašti i prirodi oko sebe. U tim trenucima oni se ubrzano razvijaju, zbog toga što što priroda predstavlja bogato senzorno okruženje.

Priroda je savršeno mjesto gdje djeca i roditelji mogu biti aktivni i istraživati svijet oko sebe. Nije uvijek moguće izaći vani i igrati se, ali u svakodnevnom rasporedu to bi trebalo biti u vrhu naših prioriteta. To način da se um vaše djece u potpunosti angažira i razvija, a pri tome je zabavno i besplatno.

NAJČITANIJE