15.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Do 16. ožujka javno savjetovanje o nacrtu Lex Canabis

Do 16. ožujka javno savjetovanje o nacrtu Lex Canabis

Još 15 dana na snazi je nacrt Prijedloga zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje. Predlagatelj je klub zastupnika SDP-a. Primjedbe i prijedloge dostaviti možete putem obrasca objavljenog na internetskim stranicama Hrvatskog sabora. Po ispunjavanju obrasca, poslat ćete ga na adresu klubsdp@sabor.hr U tekstu nacrta da se iščitati kako je nužno, zbog iznimnog gospodarskog potencijala konoplje, pristupiti izradi posebnog propisa (lex specialis) kojim bi se reguliralo iskorištavanje punog potencijala konoplje unutar hrvatskog zakonodavstva.

Uzgajanje do 9 biljaka u cvjetanju

Klub zastupnika SDP-a predlaže da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do 9 biljaka u cvjetanju. Svaka pravna osoba kao i obrtnik, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i/ili član OPG-a imat će pravo baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prerade i prometa svih sorti konoplje. Svaka pravna ili fizička osoba koja zadovolji visoke kriterije kvalitete, moći će uzgajati za potrebe zdravstvenog sustava. Prihodi od komercijalnog iskorištavanja konoplje bit će korišteni za kontinuirano ulaganje u poticanje industrije prerade konoplje. Predlažu proširenje važeće djelatnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na reguliranje uzgoja, prerade i prometa svih vrsta konoplje, te poticanje znanstveno –istraživačkih projekata koji se bave konopljom i sjemenarstvom konoplje.

Suzbijanje predrasuda o konoplji

Područja i ciljevi obuhvaćeni Prijedlogom zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje su, između ostalog, informiranje i educiranje javnosti o svim aspektima konoplje, razbijanje predrasuda o konoplji, liberalizacija i legalizacija te regulacija uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Cilj je  i zabrana sijanja GMO konoplje. Istiće se nužnost da Hrvatska postane zemlja organske konoplje. Također, do 2025. cilj je povećati površinu uzgoja konoplje na prijeratnih 15.000 ha te ponovno pozicionirati Hrvatsku kao državu predvodnicu na europskom tržištu. Poticanje razvoja industrije prerade konoplje, te ekonomski rast baziran na gospodarskom korištenju, uzgoju i preradi konoplje, također su neki od zadataka. Nužno je i postaviti medicinsku konoplju u okvir zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

Klinike za liječenje konopljom u RH?

U prijedlogu kažu da je ambicija Lex specialis-a da Republiku Hrvatsku učini državom predvodnicom u korištenju svih potencijala konoplje, uključivši tu i osnivanje klinika za liječenje i ublažavanje bolova pripravcima od konoplje. Također, stvaranje pravnog okvira za korištenje konoplje u građevinskoj, tekstilnoj, kemijskoj, papirnoj, prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj, automobilskoj i svemirskoj industriji. U suprotnom, Republika Hrvatska će i dalje ostati ograničena na korištenje konoplje u prehrambenoj i kozmetičkoj industrije te proizvođačica sirovine, a ne visoko kvalitetnih finalnih proizvoda s velikom dodatnom vrijednošću. Hoće li Hrvatska u ovom smislu rasti, vrijeme će pokazati. No, svakako vas pozivamo da iznesete svoje stavove.

 

NAJČITANIJE