20 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Dobra energija krenula je u Istri iz Poreča

Dobra energija krenula je u Istri iz Poreča

Poreč je domaćin prve etape nacionalne turneje “Dobra energija”, kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju je organizirala Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima Grada.

Zelena energetska zadruga građanima nudi besplatno rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi,

Vodimo građane kroz proces realizacije sunčane elektrane na krovu njihove kuće rekla je Hajdana Rukavina voditeljica turneje “Dobra energija”. Potpisana je Deklaracija o dobroj energiji, kojom će Poreč postati jedan od pionira energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

Poreč već dugo kroči putem održivog razvoja a potvrda našeg ustrajnog i predanog rada su uspješni rezultati u provedbi gotovo 40 projekata u području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Svoj put predane borbe protiv klimatskih promjena implementacijom mjera ublažavanja Poreč je započeo 2013. godine i iako je drugi grad po veličini u Istarskoj županiji, grad je pozitivnog prirodnog prirasta, grad je u koji se ljudi doseljavaju, grad je iznad prosječne infrastrukturne opremljenosti i komunalne uređenosti, grad je koji u mnogim područjima osigurava nad standarde za svoje građane a provedbom mjera usmjerenih na smanjenje emisija stakleničkih plinova (CO2).

Unatoč činjenici da se Poreč ubrzano se razvija, uspjeli smo ostvariti 4 posto smanjenje emisija CO2 na području Poreča. Izradom i usvajanjem strateških dokumenata, u skladu s EU energetskom politikom, zacrtali smo nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja, kojima želimo u periodu do 2030. godine, emisiju CO2 na području Poreča smanjiti za 40 posto, rekla je direktorica Parentiuma Gordana Lalić.

Turneja “Dobra energija” krenula je 7. rujna i obišla je Varaždin, Vrbovec, Karlovac, Veliku Goricu, Križevce, Jastrebarsko, Poreč, Pazin i Rovinj a završit će 18. rujna u Puli.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije. (iV)

NAJČITANIJE