8.2 C
Poreč
Utorak, 1 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Don Berardelli odbio respirator riječima ''Prije drugi'' - žrtvovao svoj život da...

Don Berardelli odbio respirator riječima ”Prije drugi” – žrtvovao svoj život da bi spasio tuđi

Talijanski svećenik preminuo je od koronavirusa nakon što se u korist mlađe osobe odrekao respiratora.

Kako piše talijanski magazin Araberara, don Giuseppe Berardelli, koji je zadnjih 14 godina služio u mjestu Casnigu, trebao je dobit respirator prikupljenim sredstvima župljana, ali je on to odbio riječima ”Prije drugi”.

 

Njegova župa pripada Biskupiji Bergamo na sjeveru zemlje. Bergamo je inače područje najteže pogođeno zarazom u Italiji.

Prije nekoliko dana 72-godišnjem je svećeniku dijagnosticiran koronavirus te je primljen u bolnicu u Lovereu. Tamo je na kraju i preminuo.

Svjedoci su istaknuli kako je “umro kao svećenik”.

“Duboko me dirnulo što se don Giuseppe – kojemu je župna zajednica kupila respirator – istog odrekao u korist nekog mlađeg”, izjavio je zdravstveni djelatnik umirovljeničkog doma San Giuseppe u Casnigu.

Na mrežnim stranicama doma uputili su i posebnu poruku voljenom preminulom svećeniku.

“On je bio jedan od onih svećenika koji je slušao sve, znao je slušati i tko god mu se obratio znao je da može računati na njegovu pomoć”, izjavila je Clara Poli, dugogodišnja gradonačelnica mjesta Fiorana u kojem je svećenik nekada služio. “Kad gob bi prolazio na svom skuteru, uvijek je bio dobro raspoložen i prepun entuzijazma. Našoj zajednici davao je mir i radost.”

Od don Giuseppea oprostio se i otac James Martin. Američki isusovac prenio je na svom Twitter profilu priču o njegovom herojskom činu, usporedivši ga sa svetim Maksimilijanom Kolbeom koji je u nacističkom logoru Auschwitz dobrovoljno dao svoj život kako bi spasio drugog čovjeka.

Risultato immagini per don Giuseppe Berardelli

Foto: Reddit

Na kraju, dodajmo kako je najmanje 60 talijanskih svećenika preminulo nakon što se zarazilo koronavirusom. Izvor: Bitno.net

Foto: New Notizie

NAJČITANIJE