17.7 C
Poreč
Utorak, 22 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Donald Trump je cenzuriran nakon što je rekao da su djeca gotovo...

Donald Trump je cenzuriran nakon što je rekao da su djeca gotovo imuna na COVID-19

U intervjuu za Fox News u srijedu, Donald Trump izjavio je da su “djeca gotovo imuna” na koronavirus. Videozapisi objavljeni na mreži su obrisani, ali izrezan zvučni signal dostupan je na CNN, gdje ga korisno nazivaju “Trump lažno izjavljuje da su djeca ‘gotovo imuna’ na Covid-19,” u slučaju da je njegova urednička pozicija na bilo koji način dovedena u pitanje.

Trump svojim nepojmljivim govornim jezikom kaže: „Ako pogledate djecu, djeca su gotovo – i gotovo bih definitivno rekao – ali su gotovo imuni od ove bolesti.“ Dodaje: „Ne znam kako se vi osjećate zbog toga, ali oni imaju mnogo jači imunološki sistem nego mi nekako na ovo. I nemaju problem, oni jednostavno nemaju problem.”

Njegove riječi mogu imati prizvuk lupetanja, ali tako zvuči sve što kaže. Pitanje je, da li je on u pravu ili ne?

PROVJERA ČINJENICA!

Do ovog trenutka ono što vidite svojim očima bi trebalo biti dovoljno da se o tome presudi. Ali evo nekoliko statistika izdvojenih iz literature.

Samo mali dio (0,8 posto) pacijenata u bolnici Covid-19 bio je mlađi od 19 godina. Nijedno dijete mlađe od 10 godina bilo gdje u svijetu nije prenijelo virus drugoj osobi, usprkos globalnim naporima Svjetske zdravstvene organizacije da nađu takav slučaj. I velika meta istraživanja otkrila je samo sedam smrtnih slučajeva među djecom koja su pripisana koronavirusu.

Imajući u vidu te brojke, ako je Trump mislio da su „skoro sva djeca imuna“, bio je u pravu. Slično tome, ako misli da su djeca u cjelini „gotovo imuna“, bio bi potreban veliki napor da se razuvjerimo. I to ako se statistika uzima po nominalnoj vrijednosti: brojka od 0,8 posto je jednako preuveličana kao i sve ostale brojke, zbog asimptomatskih slučajeva, a sedam smrtnih slučajeva je toliko mali podatak da je statistički beznačajan. Ko zna što se dešavalo u tih sedam slučajeva i koliko su stari bili pacijenti. Da su oni stariji tinejdžeri, oni bi se tako lako mogli klasificirati i kao odrasli.

O ČEMU GOVORE CENZORI?

U segmentu CNN-a na Trumpove komentare reagira analitičar. On kaže da je ono što je Trump rekao laž, jer „iako je istina da su djeca pošteđena od težih posljedica ove bolesti, to nije zato što se ne zaraze“.

Ali trebalo bi posegnuti za rječnikom i potražiti riječ „imuno“. To ne znači “ne može biti zaraženo nečim”. Koja besmislica! To bi bilo kao da kažem da sam imun na denga groznicu, jer je nikada nisam imao. Biti imun na bolest zapravo podrazumijeva infekciju – ako niste zaraženi, kako biste mogli steknuti imunitet ili da budete imuni? Imunitet je sposobnost da budete izloženi patogenu i ne razbolite se, a ne sposobnost fizičkog izbjegavanja patogena.

“Analiza ovog čovjeka”, ako bi se tako mogla nazvati, kaže da imuni sistem čovjeka treba biti smješten van tijela, poput nekakvog ogrtača ili balona koji odbija patogene prije nego što mogu da ga dodirnu. Ako Trump misli da to znači imunitet, on zaista pokušava da “dezinformirati” američki narod.

Izvor: Logično.com

Foto: Al Jazeera

NAJČITANIJE