20.5 C
Poreč
Nedjelja, 7 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Duboka i plitka: država, županija, grad, općina?

Duboka i plitka: država, županija, grad, općina?

Piše: Mirko Štifanić 

Na HRT-u je 25.3.2020. prikazana dokumentarna emisija o Amazonu, jednoj od prvih velikih kompanija koja online prodaje knjige. Brzo je širi ponudu, a sada ima i proizvodnju. Dnevno isporučuju 14 milijuna paketa na pet kontinenata.

Gospođa Stacy Mitchell koja pomno prati nezaustavljivi razvoj ove tvrtke ističe: Amazon je poput nevidljive sile. Pušta pipke u sve sfere gospodarstva. Nastoji se u sve infiltrirati. Mediji ga ne primjećuju i ne bave se njime jer fizički nije prisutan osim na nekoliko mjesta…Tvrtka balansira između laganog preuzimanja svijeta i brzog preuzimanja. Ne čini to uočljivo da ne nastane uzbuna… Ako društvo to poželi zaustaviti sad je to mnogo teže nego prije deset godina. Sad je već prekasno. Njegov vlasnik je prije nekoliko godina kupio Washington post, jedne od najuglednijih američkih novina koje oštro kritiziraju Donalda Trumpa. Amazonovo carstvo uz financijsku podršku Wall Streeta širi se u cijelom svijetu i gradi nešto veliko i dugotrajno. To je internetska trgovina, ali nije samo to. Želi upravljati temeljnom strukturom gospodarstva i biti platforma na kojoj se obavlja sva kupnja i prodaja. Nikad u povijesti nije postojalo nešto poput Amazona. To je nešto potpuno novo. Nismo nikada susreli takvo što. Ta tvrtka nema konkurenciju koja bi ga mogla ugroziti. Danas ga može zaustaviti jedino državna intervencija. Amazon je svjestan rizika te sve više ulaže u odnose s vladama… Na prvi pogled radi se o idealnom svijetu… Dobit pohranjuju u državama s niskom stopom oporezivanja…

Važno je istaknuti da je filozofija vodstva ove tvrtke „plitka država“, tj. što manje utjecaja države na poslovanje.
Margrethe Vestager, povjerenica za tržišno natjecanje EU, u vezi Amazona ističe: … Svi smo pregledali. Da, tehnologija je fascinantna i donosi mnogo dobroga, ali ima i lošu stranu. Prijeti našoj demokraciji. Prijeti našem poslovanju. Prijeti svima nama potrošačima na tržištu. Moramo ponovno steći kontrolu nad tim.

Izgleda da je činjenica da je „Duboka država“ sustav u kojem vladaju političari i bogataši, a „Plitka država“ sustav u kojem vladaju bogataši i političari. U stvarnosti, i jedan i drugi model svode se na – isto samo što prvi model političarima omogućuje da postanu bogati, a drugi bogatima da postanu političari. Građani u oba slučaju mogu samo – davati glasove i misliti da žive u demokraciji.

Radi se o sustavu u kojem velike tvrtke, koja bi trebale biti podređene državnoj ili lokalnoj vlasti, djeluju u dosluhu s vlašću stvarajući nedodirljiv savez političke i ekonomske moći u rukama malog broja ljudi. Takva „Duboka“ i „Plitka“ država opasnost su za demokraciju i za 99 posto građana!

Istina je da se radi o globalnom problemu koji se može odvijati na nacionalnoj razini. Međutim, ne treba zaboraviti da su takvi nazadni i opasni procesi karakteristični i za svaku županiju, grad i općinu u kojoj nekoliko „uvaženih“ pojedinaca pod krinkom demokracije i bez konkurencije obnaša vlast po modelu „duboke“ ili „plitke države“. Naime, pozicija monopola kvari čak i poštene ljude.
Tko ih može zaustaviti?

Foto: You Tube

NAJČITANIJE