22.6 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOEdi Pastrovicchio- Zaboravimo na podjele, stavimo glave zajedno kako bi ovaj naš...

Edi Pastrovicchio- Zaboravimo na podjele, stavimo glave zajedno kako bi ovaj naš kraj učinili boljim!

Novo Gradsko vijeće Grada Vodnjana – Dignano, u kojem će djelovati osam vijećnika s
Nezavisne liste Edija Pastrovicchija i pet vijećnika s koalicijske liste Istarskog demokratskog
sabora i Istarske stranke umirovljenika (IDS-ISU), počelo je s radom. Na konstituirajućoj
sjednici, održanoj u četvrtak, 10. lipnja 2021. godine, s početkomu 19 sati na Placi u Vodnjanu, za predsjednicu Vijeća izabrana je Romina Bilić s nezavisne liste.

„Svjesna sam odgovornosti koje ova funkcija nosi i pozivam vas da zajedno kulturnim
dijalogom kao izabrani predstavnici učinimo da u budućnosti na Vodnjanštini živimo bolje i
izgradimo bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije. Vjerujem da će naše rasprave biti konstruktivne i usmjerene ka zajedničkim ciljevima“, poručila je Bilić.

Uz vijećnike, sjednici su prisustvovali brojni građani, a pred njima su svečanu prisegu
položili vijećnici Evelina Biasiol-Brkljačić, Nenad Štokovac, Marino Leonardelli, Denis
Sgagliardi, Daniele Manzin, Edin Bešić, Sandra Franjul i Romina Bilić s nezavisne liste te
Kristina Maljić, Ester Geissa Đurić, Igor Orlić, Barbara Buršić-Križanac i Christian Biasiol s liste IDS-ISU.

Okupljenima se obratio i novi vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, koji je podsjetio da je ovo prvi sastav Gradskog vijeća Grada Vodnjana – Dignano u kojem će nezavisni vijećnici imati većinu, te da je na svima da zaborave na podjele i zajedno rade da bi Vodnjanštinu učinili boljim krajem, po mjeri čovjeka, u kojem će svi imati jednake šanse.

Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana:

„Dobra večer, dragi vijećnici i sugrađani, uvaženi gosti i predstavnici medija. Danas je veliki dan za Vodnjanštinu! Konstituiramo osmi saziv Vijeća otkako je ustrojena općina i peti otkako Vodnjan ima status grada. Danas je i neobičan dan za Vodnjanštinu, jer je ovo prvi sastav Gradskog vijeća u kojem će većinu činiti nezavisni vijećnici. I svi zajedno pažnju ćemo usmjeriti na to kako učiniti više za dobrobit svih naših ljudi i budućnost Vodnjanštine. Zaboravimo na podjele, stavimo glave zajedno kako bi ovaj naš kraj učinili boljim, prosperitetnim i po mjeri čovjeka, u kojem će svi imati jednake šanse. Posla je puno, a vrijeme je predragocjeno da bi ga trošili na nekonstruktivne rasprave i neargumentirane optužbe. Neka nam prva misao u narednih četiri godine bude opće dobro svih građanki i građana Vodnjanštine, bez obzira na političke boje, nacionalne, jezične i vjerske razlike, u skladu s našim najvećim vrijednostima. I svi koji tako razmišljaju naći će u meni dobrog partnera za suradnju. Otkako je prije tri tjedna izvršena primopredaja vlasti, odrađeno je
puno posla, razgovora i analiza, sve da bih kao novi gradonačelnik mogao odgovorno i kvalitetno obavljati dužnost. Ali svjestan sam da sam tek zagrebao po površini. I mogu vam reći da nisam zatekao sjajno stanje!

“Na dan 20. svibnja minus na gradskom računu bio je veći od 380 tisuća kuna!
Obveze Grada iznosile su više od 7,3 milijuna kuna! Potraživanja Grada iznosila su oko 14 milijuna kuna, od čega će dobar dio biti otpisan zbog zastara! Stanje u gradskoj upravi je vrlo kompleksno, jednako kao i u gradskim poduzećima i gradskim ustanovama. Imamo projekte koji nisu realizirani, situacije koje će zahtijevati dublju analizu, sasvim sigurno i
preraspodjelu prioriteta. Da bi stekli pravi uvid u dosadašnje poslovanje Grada, morat ćemo se za pomoć obratiti i službama za nadzor i kontrolu. Političari vole pri primopredaji vlasti pozvati na „100 dana mira“, ali budemo li imali isti cilj – gospodarski razvoj i brigu o našim građanima – takvi zahtjevi nam neće biti potrebni. Ne uz konstruktivno predstavničko tijelo i građane koji će postati partneri u procesima donošenja planova i odluka. Uključivanje građana naša je dužnost i obaveza, kao što će biti uključeni i u predstojeću izradu Proračuna za 2022. godinu. Bez građana Grad i nema puno smisla. Moja su vrata otvorena svima, na što sam se i obavezao. I kao što me svatko može kontaktirati, uputiti mi primjedbe, prijedloge i kritike, tako sam otvoren i za dijalog sa svakom vijećnicom i svakim vijećnikom. Želim Vam puno uspjeha u radu i nadam se kvalitetnoj suradnji u izgradnji bolje Vodnjanštine. Hvala.“

Sjednicu je otvorio Roberto Jakovljević, a vijećničke mandate verificirala je Mandatno-
verifikaciona komisije u sastavu Sandra Franjul (predsjednica), Edin Bešić (član) i Ester Geissa Đurić (član) te je utvrdila da će sjednicu do izbora predjednika/predsjednice voditi Evelina Biasiol-Brkljačić. Nakon svečane prisege izabrana je i Komisija za izbor i imenovanja u sastavu Evelina Biasiol-Brkljačić (predsjednica), Denis Sgagliardi (član) i Igor Orlić (član).

NAJČITANIJE