21.7 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Esej o ratno-ljubavnim pjesmama/ Piše Robi Selan

Esej o ratno-ljubavnim pjesmama/ Piše Robi Selan

„Ždi menja“, ruskim jezikom rečeno rečeno:„Čekaj me“. Glasovita pjesma Konstantina Simonoviča, po nekim najljepša ljubavna pjesma. Ja mislim da je teško bolju naći. Nema tu nježnosti, sladunjavosti, opojnih maštanja, traženja vjetra da joj takne uho, to je čisti egzistencijalni krik vojnika koji odlazi u rat i koji, osim što se boji za svoj život, strepi da ga njegova draga neće čekati, strahuje da, kao što je to on prisiljen, neće zamrznuti život da bi ga nastavila s njim nakon što se rat završi. U toj se pjesmi osjeća hladnoća ruske zime, tamni oblak koji se naginje nad grad, odalečenost od svega bliskog i poznatog. Dvaput sam odlazio u vojsku i mogu to u pjesmi osjetiti.

„Čekaj me“ je osobna stvar, pjesma koju je Simonovič nosi uz sebe sve vrijeme rata, da mu je pronađu kao neku vrstu oporuke ako mu se desi. Osim toga, postoji vjerojatnost za još nešto – da je Simonov s drugovima na frontu pjevao pjesmu kojom su se brojni sovjetski vojnici tješili da će se vratiti i da će njihova draga čeka na njih, a ta se pjesma zove se „Kaćuša“. Mnogi misle da je naziv dobila po istoimenom raketnom bacaču, ali ne, možda je to oružje dobilo naziv po njoj.

Druga, njemačka strana, koliko god smo joj skloni odricati svaku ljudskost, u Drugom je svjetskom ratu iznjedrila dvije pjesme o vojnicima koji misle na svoje drage. Marš „Erika“ u prvi mah zvuči kao da nacisti pjevaju „razbit ćemo, satrt ćemo“, ali, ne, Nijemci su kulturan narod: pjesma govori o cvjetiću okruženom pčelama i onda prelazi na sličnost s djevojkom u domovini. Kvaka je u tome da je „Erika“ žensko ime, ali i latinski naziv za vrijesak, biljku s mnogo sitnih, medonosnih cvjetića. Lili Marlen vjerojatno je najpoznatija pjesma proizašla iz drugog svjetskog rata. Goebels je bio protiv njenog širenja među vojnicima jer navodno potiče defetizam, ali uzalud. Ne samo to, preuzeli su je i preveli saveznici, a kasnije ju je izvodio i Frank Sinatra. Reklo bi se, ljubav je jača od mržnje.

Prethodni, Prvi svjetski rat nije iznjedrio takve evergrine, ali to ne znači da takvih pjesama nije bilo. Na primjer, pjesma neobičnog naziva „K-K-K- Katie“ govori o vojniku Jimmyu koji svojoj dragoj Katie kupuje vjenčani prsten prije nego ode u rat u Francusku. Poruka je jasna: „Čekaj me! I ja ću sigurno doći.“

Povijest pjesama koja tješe vojnike koji misle na svoje drage zapravo je povijest masovnih mobilizacija, slanja u rat onih kojima se u rat ne ide, ali su na to prisiljeni. Prvi takav rat u koji je otišlo milijune momaka bio je američki građanski rat, a Južnjaci su se tješili pjesmom „Yellow rose of Texas“. Riječi su prilagodili potrebama, pa su tako lirsku subjekt „darky“, riječ koja označava afroamerikanca, zamijenili sa „soldier“ i tako je pretvorili o pjesmu vojnika koji se vraća svojoj dragoj. Jer ona ga, a što bi drugo, iščekuje.

Simonov se sretno vratio s fronta i oženio se Valentinom Serovom, filmskom glumicom u koju je bio zaljubljen i kojoj je pjesmu posvetio. Kraj iz bajke na prvi pogled. Samo, treba znati da su se vjenčali 1943. godine, dakle u sred rata, u kojega se Konstantin više nije vraćao, što je bila sreća kakvu bezbroj vojnika nije imalo nakon što su na redovnom odsustvu barem vidjeli svoje drage. Mnogi posljednji put.

Također, ako ga je Valentina doista čekala, to ne znači da se nije tješila. Viđali su je s generalom Rokosowskim o kojemu se zna da je imao ljubavnice. Konstantin je bio samo jedan od kandidata kojega je upoznala nakon što je njen suprug, vojni pilot u činu generala, poginuo u padu zrakoplova na testnom letu. Udovica je postala s dvadeset i dvije godine. S dvadeset i tri upoznala je dvije godine starijeg Konstantina, a udala se za njega s dvadeset i šest. Dakle, radi se o mladim, za današnje pojmove vrlo mladim ljudima.

Kraj priče nije nimalo romantičan: Valentina se propila, a Konstantin ju je, najvjerojatnije zbog toga, napustio. Godinu dana kasnije, preminula je od posljedica alkoholizma.

To nimalo ne umanjuje ljepotu od srca i iz srca napisane „Čekaj me“.

(Robi Selan)

NAJČITANIJE