23.3 C
Poreč
Srijeda, 5 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO EU prihvatila odgodu Brexita

EU prihvatila odgodu Brexita

EUROPSKA unija pristala je na odgodu Brexita, piše Index.hr

Brexit se odgađa do 31. siječnja sljedeće godine, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, no moguć je i raniji izlazak Velike Britanije iz EU ako se za to stvore uvjeti.

Prema prijedlogu koji su prijhvatili veleposlanici EU, razdruživanje bi nastupilo 31. siječnja 2020., ali s mogućnošću da Velika Britanija napusti EU i 30. studenoga i 31. prosinca u slučaju da parlament u Londonu ratificira sporazum koji je Johnson ispregovarao s Bruxellesom.

Prije desetak dana Johnson se vratio iz Bruxellesa s novim, izmijenjenim sporazumom o Brexitu, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio parlament. Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum o Brexitu, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. listopada tražeći dodatno vrijeme da prouče zakone na temelju kojih će se razdruživanje provesti.

Johnson je ranije poručivao da bi prije bio mrtav u jarku nego tražiti odgodu.

Sve su se članice EU prošli tjedan suglasile o potrebi treće odgode Brexita kako bi se izbjegao scenarij neuređenog izlaska.

Britanski zastupnici trebaju u ponedjeljak poslije podne raspraviti Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima 12. prosinca. Da bi prijedlog novih izbora prošao konzervativnom premijeru potrebne su dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa.

Johnon više nema većinu u parlamentu, ali su dvije oporbene stranke u nedjelju naznačile spremnost da podrže prijedlog o prijevremenim izborima.

Najveća oporbenastranka, laburisti, ponovila je da neće podržati Johnsonov prijedlog prijevremenih izbora sve dok ne se potpuno ne ukloni opasnost od izlaska bez sporazuma.

Ujedinjena Kraljevina trebala je prvotno napustiti EU 29. ožujka, a taj je datum bio odgođen dva puta, 12. travnja, odnosno 31. listopada.

NAJČITANIJE