10.8 C
Poreč
Četvrtak, 21 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Evo kada možete u prijevremenu, a kada u starosnu mirovinu prema novom...

Evo kada možete u prijevremenu, a kada u starosnu mirovinu prema novom zakonu

Za čak četiri godine novim je Zakonom ženama skraćeno prijazno razdoblje za odlazak u starosnu i prijevremenu mirovinu. Potrebne godine života i staža kao uvjet povećavaju se iz godine u godinu za po četiri mjeseca, umjesto dosadašnja tri, a veća je i penalizacija.

Novim Zakonom o mirovinskom osiguranju, koji je na snagu stupio 1. siječnja 2019. godine kao rezultat provedene mirovinske reforme, mijenjaju se uvjeti odlaska u prijevremenu i starosnu mirovinu, piše mirovina.hr.

Pravo na starosnu mirovinu stječe osiguranik kada navrši 65 godina života i minimalnih 15 godina mirovinskog staža. Međutim, žene ovo pravo i dalje mogu ostvariti ranije od muškaraca. Novim zakonom taj je prijelazni period skraćen za čak četiri godine, što znači da on sada vrijedi samo do 2026. godine. Rezultat je to ubrzavanja za četiri mjeseca godišnje, umjesto dosadašnja tri.

Kada i kako u starosnu mirovinu?

Tako su lani žene u starosnu mirovinu mogle ići već sa 62 godine, dok im je u ovoj godini potrebno ostvariti 62 godine i četiri mjeseca života. Granica se svake godine povećava za po četiri mjeseca. Tako će iduće godine za odlazak u starosnu morati imati 62,8 godina života, 2021. 63 godine i tako redom do 2027. kada će im za odlazak u starosnu mirovinu trebati 65 godina života. No, potrebna dob nastavlja se povećavati i nakon toga za četiri mjeseca godišnje od početka 2028. do kraja 2032. godine. To znači da će i žene i muškarci 2028. godine u mirovinu ići sa 65,4 godina života, a 2033. godine sa 67 godina.

Dobna granica smanjuje se osobama s beneficiranim radnim stažom kao što su plesači, operni pjevači i dimnjačari te osobama s invaliditetom.

Uvjeti za punu starosnu mirovinu, odnosno mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, nisu se mijenjali te i dalje ostaje da osoba koja je ostvarila 41 godinu staža u mirovinu može sa 60 godina.

Idete u mirovinu? Ovo je procedura koju morate proći ako ste u oba mirovinska stupa

Pravo na starosnu mirovinu ostvaruje se tek nakon prestanka osiguranja, no zahtjev za mirovinu i informativne izračune treba predati ranije. Korake po kojima to trebate napraviti možete pročitati na ovom linku. Iznimno, osiguranik koji je na osnovu izmijenjenog ugovora o radu nastavio raditi do polovice punog radnog vremena može i bez prestanka radnog odnosa steći pravo na starosnu mirovinu.

U slučaju kada zahtjev za mirovinu podnese nezaposlena osoba, pravo na mirovinu pripada joj najranije od prvog idućeg dana nakon prestanka radnog odnosa ako je zahtjev podnesen u roku od šest mjeseci od prestanka osiguranja. Ako je zahtjev podnesen nakon isteka tog roka, osiguranik ima pravo na mirovinu najranije šest mjeseci unatrag, računajući od prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Unutar navedenih razdoblja osiguranik može birati datum od kada želi da mu se prizna pravo na mirovinu.

Kada u prijevremenu starosnu mirovinu?

Novi su uvjeti odlaska i u prijevremenu mirovinu. Muškarac u prijevremenu mirovinu može sa 60 godina života i 35 godina staža. U također skraćenom prijelaznom razdoblju od 2019. do 2026. godine, žene imaju povoljnije uvjete i po godinama života i po godina radnog staža. Ukoliko u prijevremenu mirovinu želite ići ove godine, morate imati 57,4 godina života i 32,4 godine staža. Dobna granica života i staža svake se godine povećava za četiri mjeseca, umjesto dosadašnja tri. Tako vam iduće godine treba 57,8 godina života i 32,8 staža, 2021. 58 godina i 33 godine staža, a 2027. uvjeti se izjednačavaju s muškarcima  na 60 godina života i 35 staža.

Mogućnost rada od sada i za novih 200.000 prijevremenih umirovljenika

Pri ranijem odlasku u mirovinu, pripazite na penalizaciju, odnosno njezino umanjenje koje po novom zakonu iznosi 0,3 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja prije navršenih godina života potrebnih za starosnu mirovinu. Primjerice, ako žena u ovoj godini ode u mirovinu sa 59,4 godina, dakle tri godine ranije od propisane dobi za starosnu mirovinu za žene u 2019., njezina će mirovina biti trajno umanjena za 10,8 posto.

 

NAJČITANIJE