Aktualnu svjetsku audio-vizualnu skateboarding scenu predstavit će Vladimir skate film festival i ovogodišnjim, devetim izdanjem koje će se održati od 26. do 29. rujna  2019. na nekoliko lokacija u Fažani, Puli i Nacionalnom parku Brijuni. Snažan internacionalni program projekcijama dokumentarnih filmova i skate-videa te izložbama fotografija okupit će više od 30 gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država (New York, San Francisko), Velike Britanije (London, Manchestera), Kanalskih otoka (Georgetown – Jersey), Rusije (Moskva), Njemačke (Berlin, Hamburg), Španjolske (Barcelona), Švedske (Malmö), Francuske (Chaulgnes), Češke (Prag), Poljske (Varšava), Mađarske (Debrecen), Slovenije (Ljubljana, Postojina) i Hrvatske (Pula). Festival svake godine pohodi i dvostruko veći broj inozemnih posjetitelja koji u Fažanu pristižu sa svih strana svijeta, kako bi bili dio, prema mnogima, najznačajnije skate manifestacije u Europi i svijetu.

9. Vladimir počinje u četvrtak, 26. rujna u 19:00 sati u Hotelu Brioni u Fažani uz grupnu izložbu pod nazivom What others see far, I leave behind, koja okuplja sedam umjetnika, različitih stilova i estetika, ali zajedničkog motiva – skateboarding. Izlažu: Tom DelionPeter FettichJanne GarbowskiJordan HillBrian LottiRicardo Napoli and Pete Thompson. Od 20 sati u dvorištu hotela odvijat će se projekcije skate-videa i popularni festivalski Skate Market s ponudom nezavisnih skate-brendova iz Europe.

Static XX

Program ove godine predvodi izložba Static XX koja će se otvoriti u subotu, 28. rujna u 21:30 sati u vodospremi, izložbenom prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Radi se o obljetničkoj izložbi koja slavi dvadeset godina postojanja kultnog skate-video serijala Static, nezavisnog filmaša i fotografa Josha Stewarta iz New Yorka. Svojim predanim radom zadužio je svjetsku underground skateboarding scenu, stoga će ovo biti jedinstvena prilika svim poštovaocima Stewartova rada, ali i onima koji će se tek upoznati sa skateboarding kulturom, da zavire u njegov dvadesetogodišnji rad kroz do sada neobjavljene fotografije, 16mm snimke i osobne artefakte koje dokumentiraju njegov stvaralački imaginariju.

Izložbi prethodi program u Kinu Valli, gdje će u foajeu biti postavljena izložba španjolskog fotografa Juliana Furonesa, dok će projekcije kratkometražnih dokumentaraca započeti u 20 sati. Slot otvara autor Paul Botwid filmom Skate Nation – kojim predstavlja štokholmsku organizaciju koja koristi skateboarding kao alat u borbi protiv društvene isključenosti. Donosi priču o Sayedu, Mohsenu i Hazratu, imigrantima koji proces socijalne inkluzije uspješno prolaze na dasci sa četiri kotača. Olivier Lambert predstavlja se filmom Grinding the Country  o Chaulgnesu – tipičnom malom francuskom selu u kojem je skateboarding krajem 90-ih mnogima promijenio životne navike te lansirao generacije skejtera i punk-rock fanova. Posljednji film na repertoaru Kina Valli bit će Reactions filmaša Davida Mikulana o skejterima iz mađarskog grada Debrecen i njihovom konstantnom konfliktu sa sugrađanima koji prema njihovoj subkulturi pokazuju agresivno nerazumijevanje.

Uz izložbu u vodospremi i programu u Kino Valli, subotnji festivalski program završava u 23:00 sata u Galeriji Cvajner izložbom fotografija Henryja Kingsforda, osnivača uglednog londonskog Grey skateboard magazina, na kojima su light-motiv građevine poznatog španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave.   

Flamenko koncert

Prvi put na Vladimiru održat će se i koncertna večer. Gitarist Daniel Lebron i pjevač Ramon Piñas Gracia dolaze ravno iz Španjolske, kolijevke flamenca! Odnosno ravno iz Barcelone – europske skateboarding meke, na čijoj se sceni ističe Daniel Lebron, izniman skejter i veliki zaljubljenik u flamenko. Sa skejtom pod nogama i gitarom u ruci, Lebron već godinama oduševljava svojim svirkama, a glazbu, pjesmu, ples i atmosferu sa španjolskih ulica u petak, 27. rujna u 19 sati donosi na fažansku Piazza Grande u staroj Fažani.

Program se na istom mjestu nastavlja u 20 sati premijernim projekcijama međunarodnih skate-videa među kojima je i prvi filmski uradak pulskog skejtera Raula Žgombe Tabula Rasa o aktualnoj pulskoj i hrvatskoj skate sceni.

Promocija knjige o slovenskoj DIY sceni  

Isti dan u 12 sati održat će se i prva promocija knjige na Vladimiru. Radi se o fotomonografiji Petera Fetticha, fotografa i aktivnog sudionika slovenske scene  kojom ispisuje povijest DIY skate-scene u Sloveniji i energiju ljudi koji stvaraju svoji svijet i vlastita pravila. S autorom o knjizi razgovara Jaka Babnik, autor kultnih slovenskih skate-videa, a promocija se održava na otvorenom i prikladno temi u fažanskom DIY Skateparku 4 smještenom u brovoj šumi iza Kasarne – prostora urbane kulture u Fažani.

Brijuni za kraj    

Festival tradicionalno završava projekcijama u Ljetnom kinu Velikog Brijuna. U nedjelju, 29. rujna na otoku će se prikazati tri skate-videa. Polazak brodom iz Fažane zakazan je u 18:00 sati. Prva projekcija počinje u 20:00 sati – prikazat će se skate-video Ye Olde Destruction Thomasa Cambella, apsolutni hit 2019. godine sniman na 16mm vrpci. Radi se o svojevrsnom filmu ceste, koji uz skateboarding na određeni način upada u klasični žanr filma s autom kao motivom; dva oldtimera – Cadillac iz 70-ih i crni caravan Ford Station u kojima dvije ekipe putuju naokolo stvarajući različite skejt scenarije. Program se nastavlja skate-videom Pearls Jima Cravena iz Manchestera, koji je posveta skateboardingu, ali i izuzetnim projektima španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave, čije su zgrade i mostovi jedinstveni primjeri arhitektonskog stila i slučajno vrlo skejtabilni.

Polazak brodom iz Fažane za otok Veliki Brijun zakazan je u 18:00 sati. Više informacija o kartama za otok pronađite na festivalskoj stranici vladimrfilmfestival.com.

Popratni festivalski program svakodnevno će se (osim u subotu) održavati u fažanskom prostoru urbane kulture – Kasarni, gdje će u petak u 23 sata nastupati DJ Kool S, dok će u nedjelju, također od 23 sata DJ pult preuzeti nekoliko gostujućih skejtera, stoji u priopćenju.

Izvor: iPress