17.2 C
Poreč
Petak, 10 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Flego je ušao u EU parlament glasovima ''onih priko Učke'' i istarskog...

Flego je ušao u EU parlament glasovima ”onih priko Učke” i istarskog HDZ-a/ Piše Otac Manus

Simbol Istre više nije koza. Nakon uništenog Uljanika, moraš biti ovca da glasaš za IDS, stoga bi simbol Istre trebala biti upravo ovca. Nakon uništenog Uljanika, mazohističnije je glasanje za IDS nego rezanje samoga sebe motornom pilom. Ipak, Istrani nisu ti koji su omogućili Valteru Flegu ulazak u Europski parlament. Vjerovali ili ne, Flego je postao europarlamentarac zahvaljujućima ”onima priko Učke” i djelomično istarskom HDZ-u.

Amsterdamska koalicija je postigla čudo. Oni nisu očekivali da će Flego dobiti dovoljan broj glasova za prolazak zbog afere Uljanik, stoga su imali spreman poseban plan. Smatrali su da će najviše glasova dobiti Mrak Taritaš ili Beljak koji bi, u tom slučaju, prepustili mjesto Valteru Flegu. To je razlog zašto je Flego bio prvi na listi Amsterdamske koalicije.

Ipak, čudo se dogodilo i Flego je prošao. Stranka IDS, uplašena zbog afere Uljanik, mobilizirala je čitavu svoju glasačku mašineriju. Zivkali su na telefon, slali poruke i pozivali ljude da izađu na glasanje i da zaokruže Valtera Flega. Za to su bili zaduženi mnogi njihovi ljudi koji su sjedili kao zaposlenici na biralištima. Kada bi zapazili da se netko od njihovih nije pojavio na biralištu, izašli bi van da ”zapale cigaretu” pa bi ga zivkali ili mu slali poruke. U Istri postoji nekoliko tisuća obitelji koje su pod potpunom kontrolom IDS-a i organizirano izlaze na glasanje, a egzistencija tih obitelji ovisi isključivo o IDS-u. Tu su brojni zaposlenici javnih institucija, brojni privatnici kojima IDS osigurava poslovne aranžmane financirane proračunskim novcem i njihovi radnici. Ipak, sva ta mašinerija nije bila dovoljna da uvede Flega u Europski parlament.

Valter Flego je u Istri dobio 19 038 glasova (34.11%), a sveukupno 21 228 glasova (38,03%) od ukupnih 55 806 (100%) koliko je dobila Amsterdamska koalicija. Dakle, 61,97% glasova za Amsterdamsku koaliciju nije došlo iz Istre, odnosno 65.89% glasova nije bilo za Valtera Flega i IDS. Stoga, Valter Flego je prošao glasovima ”onih priko Učke”, a ne Istrana, što je prava ironija.

Da su Valter Flego i IDS nastupili sami, dobili bi oko 2% glasova od sveukupnih glasova u Hrvatskoj za EU izbore, što ne bi bilo ni približno dovoljno za prolazak. Kao dio Amsterdamske koalicije, Flego je jedva prošao prag.

Pomogao mu je, vjerovali ili ne, istarski HDZ čiji je veliki dio u sukobu s Andrejom Plenkovićem. Od tradicionalnih 10-12% HDZ ovih birača iz Istre, za HDZ je glasalo samo njih 6,64%.

Temeljem svega navedenoga, možemo zaključiti da je Valter Flego ušao u EU parlament zahvaljujući ”onima priko Učke”, ali i HDZ-u. Ironično.

Otac Manus

NAJČITANIJE