16.4 C
Poreč
Petak, 7 svibnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOFurio Radin forever ! Etnopolitičar Radin već potvrdio novi saborski mandat

Furio Radin forever ! Etnopolitičar Radin već potvrdio novi saborski mandat

Etnopolitičar Furio Radin već je potvrdio novi saborski mandat jer nema protukandidata. Hoće li etnobiznismen Radin ipak potrošiti 350 tisuća kuna poreznih obveznika za predizbornu kampanju ?    

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kandidacijske lista za izbor zastupnika u novi, deseti saziv Hrvatskog sabora. Na popisu pretendenata za zastupničku funkciju pojavila su se nova imena, kao i zastupnici koji su, po dugovječnosti boravka u hrvatskom parlamentu, postali svojevrsni ”inventar”. U tu kategoriju svakako ulazi etnopolitičari i etnobiznismen Furio Radin, koji već zna da ulazi u sabor jer na ovim parlamentarnim izborima nema protukandidata.

 Radinu je svejedno hoćemo li imati lijevu ili desnu vladu, jer: ” Tutto fa brodo ! ”

Furio Radin je već 20. svibnja tijekom gostovanja na Tv Capodistria u emisiji ” In Minoranza ” najavio novu kandidaturu. Kao razloge ili opravdanje za pohod na deveti uzastopni mandat  naveo je potrebu ” vigilanze ”, odnosno, nadzora: nad nekim važnim projektima, poput izgradnje Srednje talijanske škole u Bujama, ali postoje i druge slične stvari, stoga, treba biti jako oprezan i ne dozvoliti da budemo opet prevareni, jer maleni, osim što mogu biti ugroženi mogu biti i predmet prevare, rekao je Radin, no ostaje visjeti u zraku što je time konkretno mislio.

Na dan predaje kandidacijske liste Radin je novinarima opravdao kandidaturu ovim riječima: “Ovo je zadnji put da predajem kandidacijsku listu, a kandidirao sam se zato što je ostalo još puno neriješenih problema”. Što se tiče političkog pozicioniranja Radin je najavio: “Ako prođem, ponudit ću svoj program, a hoće li Vlada biti lijevog centra ili desnog centra nema razlike u tome kako ću pristupiti, a pristupit ću pismeno”.

Svima bi već trebalo biti jasno da za Radina nema razlike hoće li buduća vlada biti lijeva ili desna jer je pokazao umijeće pozicioniranja i uspješnog trgovanja s ljevicom i desnicom, stoga njegova izjava ne bi trebala nimalo začuditi.

Podsjećamo, kada je Sanader 2004.g. postao predsjednik Vlade, Radin se priklonio pobjedničkoj opciji i podržao vladu HDZ-a. Naravno, podrška najkorumpiranijem premijeru u novijoj hrvatskoj povijesti za Radina je imala i svoju “cijenu”. Nakon podrške Sanaderu, Radinova je supruga imenovana predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH,  nakon čega 2012. godine postaje ravnateljicom istog Ureda što je i dan danas. Kontinuitet političkog dodvoravanja desnici nastavlja se i u vrijeme vlade premijera Plenkovića i Radin postaje tako jedan od potpredsjednika sabora.

Supruga Furija Radina 14 godina vodi Vladin ured - Plenković joj ...

Furio Radin protiv Furia Radina

Za one manje upućene u život i rad talijanske nacionalne manjine u RH potrebno je objasniti da STŠ ” Leonardo da Vinci ” u Bujama, na koju se Radin poziva kao važan projekt koji iziskuje nadzor pri realizaciji i motiv za devetu kandidaturu, nije doživjela značajne građevinske preinake zadnjih 30 godina. Odnosno, nije ništa učinjeno da bi STŠ  ,, Leonardo da Vinci”, koja je stvarno u očajnom stanju, barem približno pružala dostojne pedagoške i radne uvijete učenicima i nastavnicima talijanske manjine.

Izgleda da je najdugovječniji zastupnik koji je zakoračio u sedamdesetu godinu života smetnuo s uma da je upravo on 28 godina obnašao funkciju predstavnika Talijana u središtu političke moći Hrvatske i da je i on suodgovoran što predmetna škola nije doživjela neophodnu obnovu.

Potrebno je podsjetiti da je Furio Radin, osim što je saborski zastupnik ”aeternum ”, bio i dugovječni predsjednik Talijanske Unije koja raspolaže i upravlja silnim financijskim sredstvima koja svake godine talijanska vlada i neke talijanske regije dodjeljuju Talijanima u RH.

Dakle, onorevole je desetljećima upravljao najvažnijim polugama vlasti unutar Talijanske zajednice i bio u poziciji upravljanja procesima, ali očito da u tom razdoblju STŠ ,, Leonardo da Vinci ” nije ga pretjerano zanimala.

Predizborni slogan ” Viva Noi ” – parafraza Radinove politike

Radin, koji je u predizbornu kompaniju krenuo prije zakonom propisanog roka, koristi slogan” Viva Noi ” ( Živjeli Mi ), kojim se već koristio u kampanji 2016.g., a parafrazira stvarnost Talijana u Hrvatskoj i predstavlja plod Radinovog političkog djelovanja, jer pored noi – mi, trebalo bi postojati i voi – oni.

Slogan ” Viva Noi ” nije namijenjen svim Talijanima, već samo onima koji glasuju i podržavaju Radina, a takvih je na zadnjim izborima bilo 1 676 ili 14,6% od, prema službenim podacima DIP-a, ukupno 11 440 birača.

Radin je nedavno uputio seksističku izjavu sunarodnjakinji Carli Konta, koja se drznula biti na tuđoj kandidacijskoj listi, nazvavši je : ” Džepni privjesak Miroslava Škore ”. Za Carlu Konta i sve one koji se ne ulizuju i ne podržavaju najdugovječnijeg zastupnika, slogan ” Viva Noi ” očito nije najmanjem.

Triumvirat: Radin – Tremul – IDS je u 30. godina eutanazirao Talijansku zajednicu u RH

Rezultat višedesetljetne suradnje IDS-a i Talijanske Unije (čitaj: Radin – Tremul) je apsolutna kontrola IDS-a nad Zajednicama Talijana u Istri. Od pedesetak Comunita’ na prste jedne ruke mogu se nabrojati one Zajednice Talijana koje su uistinu nezavisne od političkog utjecaja IDS-a.

Mnogo se toga promijenilo u ovih 30. godina i danas za IDS istarski Talijani ne predstavljaju povijesnu i civilizacijsku vrijednost, već puku brojku, sigurno biračko tijelo na koje IDS može, zahvaljujući utjecaju i podršci Radina, uvijek računati.

Nešto o tome zna Radinov protukandidat na parlamentarnim izborima 2015. i 2016, Maurizio Zennaro. Tada je IDS-ov predsjednik Zajednice Talijana Brtonigle, Ezio Barnaba’, najprije zabranio Zennaru upotrebu prostorija Zajednice Talijana za predizborni skup, a potom uputio svim sunarodnjacima pismo kojim ih poziva da ne glasuju za protukandidata Maurizia Zennara jer je: pričao protiv istarskih regionalista i protiv onorevola Furia Radina.

Brtonigla i Barnaba’ samo su jedan od mnogobrojnih primjera opstrukcije svih onih koji se usude suprotstaviti Radinu. Da ne spominjemo novine ” La voce dei padroni”, pardon, ”La voce del popolo” koje služe prvenstveno kao oruđe za promociju Radina i njegove služničke klike.

Jasno je stoga zašto Radin nema protukandidata! Tko god se upusti u predizborni megdan protiv Radina upustio su u borbu ne samo protiv njega, već protiv svih onih struktura koje ga toliko godina podržavaju, a u tome je IDS uvijek prednjačio.

Pratit ćemo hoće li Radin u ovu predizbornu kompaniju stvarno ”upucati” 350 tisuća kuna poreznih obveznika, koliko je i planirao usprkos činjenici da nema protukandidata pa mu je teoretski dovoljan jedan glas kako bi potvrdio deveti mandat. Ako će se to uistinu dogoditi u narednom ćemo članku objasniti zašto je etnopolitičar i etnobisnismen Radin (ne) potrebno potrošio novac poreznih obveznika građana Republike Hrvatske. (iV)

Foto: Glas Istre

Foto naslovnica: Narod.hr

 

 

 

NAJČITANIJE