Gdje je nestala Plava Laguna ?

Monografija ” Inter – Priča iz Poreča”, autora našeg concittadina Josipa Pina Marasa, objavljena je i predstavljena ove godine sredinom svibnja. Monografija je posvećena Internacional clubu, Plavoj Laguni, ali i našem gradu Poreču koji je zajedno sa Plavom Lagunom i Rivijerom rastao i time bio zamašnjak razvoja turizma i u ostalim gradovima Istre.

Autor je izradom ove monografije dao i jedan poseban tematski i vremenski ” homage ”, podsjetivši nas na početke razvoja turizma i na vizionare koji su pridonijeli usponu i razvoju naše turističke ponude, uključujući i one ” povlaštene ” koji su u Interu radili i sve one koji su Plavu lagunu razvijali i s njom živjeli.

Monografija-posveta je posebno ” darovana ” onim generacijama kojima je mladost bila jako obilježena Interom, bar u onim ljetnih mjesecima kada bi izašli iz svojih ” čahura ”. Očit je trud i namjera autora da monografijom dočara ” okus ” onog vremena vrijednim podacima, slikama i iskazima sudionika. Oni su bili ti koji su utkali slavu i uveli Inter u legendu, već onda, stvarajući veliki brand Plave Lagune, iskreno, najveći.

Jer, ruku na srce, ni jedan od hotela, kampova i zabavnih centra u ondašnje vrijeme nisu dali veći identitet i popularnost našem gradu i Plavoj Laguni, pa moglo bi se kazati i diljem Europe, zahvaljujući brojnih stranim turistima koji su zalazili u Inter. A kada smo nekom kazali da smo iz Poreča ili je ovaj, u većini slučajeva, kazao Inter ili smo mu mi ispričali  ” Inter – Priča iz Poreča ”.

Pažljivijem čitatelju, dokoličaru ili zanovijetalu, vjerojatno i drugima, a pogotovo generacijama koji su tih godina odrastali sa International clubom teško da je moglo promaknuti da se među sponzorima monografije nije pojavilo i ime turističkog giganta Plave Lagune, sa svojim novim vizualnim efektom koji je u vrijeme pojavljivanja izazvao svakojake reakcije i komentare ljudi.

E sad, pitam sebe, a vjerojatno se pitaju i svi oni koji su hodočastili u Inter: kako je moguće da Plava Laguna, znajući da Josip Pino Maras sprema ” posvetu ” Interu i Plavoj Laguni, nije pokazala nikakav interes, pa ni kurtuazno da potkrijepe monografiju koja je osim posveta našem Poreču, najviše posveta Plavoj Laguni i Interu ? Pa zar je Josip Pino Maras pisao o žlofi i glavoču ili o kultnom objektu koji je još uvijek u sastavu Plave Lagune?

Nije mi namjera ulaziti u interne odnose i politiku kojom se Plava Laguna vodi. To je neki drugi svijet od onoga ” našeg ” i sve se mijenja i ne vrijedi cmizdriti nad  prolivenim mlijekom, ali ostaje već isluženi izraz ” gorak ukus ” ne u ustima, već u srcima svih onih koji su Plavu Lagunu gradili, a u Interu odrastali. Inter – Priča iz Poreča posvećena je Interu i mladosti onog vremena koje je prepoznalo namjeru i želju Josipa Pina Marasa da se oduži ” nama ” i gradu, a to što se Inter nalazi u sklopu Plave Lagune uopće nije važno. Misli li još tko tako? Nego, jesam li koga zaboravio ? (A. K.)

Foto: YT Radio Centar