24.5 C
Poreč
Utorak, 2 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Glavate želve Mery Fisher i Zoki puštene u more na pulskoj Verudeli

Glavate želve Mery Fisher i Zoki puštene u more na pulskoj Verudeli

Nakon finalnih pregleda odlučeno je da su kornjače spremne za samostalan život te puštene u more

Djelatnici Centra za oporavak morskih kornjača na pulskoj su Verudeli pustili oporavljene glavate želve u more. S plaže pored svjetionika Verudica u more su, pred brojnim zaljubljenicima u morski svijet, puštene glavate želve Mery Fisher i Zoki koje su ovdje bile na oporavku, prenosi Novi List.

Prije samog puštanja kornjača okupljenima je pojašnjeno kako su glavatu želvu Mery Fisher u prosincu 2018. godine pronašli mještani Korčule kako pluta uz obalu otoka. Nakon boravka u Veterinarskoj stanici u Splitu, preseljena je u pulski Aquarium, gdje je, s obzirom na višestruke ozljede glave, ručno hranjena kako bi se u potpunosti oporavila.

Zoki je pak u Centar stigao krajem srpnja ove godine. Pronađen je kako bespomoćno pluta u moru kod otoka Suska. Najprije su ga preuzeli djelatnici Plavog svijeta i zadržali u svom centru, a s obzirom na to da je i dalje plutao, odlučili su nazvati Aquarium Pula i organizirati prijevoz do Centra za oporavak morskih kornjača.

U Pulu, gdje su mu ustanovljene stare ozljede, stigao je brodom Biševo. Srećom, ubrzo se oporavio, uspostavio pravilnu plovnost, a već nakon nekoliko dana počeo normalno jesti ponuđenu hranu.

Nakon finalnih pregleda odlučeno je da su kornjače spremne za samostalan život te puštene u more.

Na njih je, doznajemo, u suradnji s Odjelom za bioraznolikost sveučilišta Primorska iz Kopra postavljen GSM odašiljač za telemetrijsko praćenje, a u sklopu projekta LIFE-EUROTURTLE, zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije”.

NAJČITANIJE