20.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA Glazbenici koji su zaboravili platiti porez

Glazbenici koji su zaboravili platiti porez

U Sjedinjenim Američkim Državama, krajnji rok za podnošenje porezne prijave je 15. travnja, tzv. Tax Day. Iako bi se reklo da si glazbenici sa svojim stilom života i financijama koji takav stil prate mogu priuštiti računovodstvo kojem bi zadaća bila voditi računa o plaćanju poreza,ponekad se dogodi da neki od njih upadnu u probleme s Poreznom  službom (slavni IRS) zbog ogromnih dugovanja.

Jedan od najvećih poreznih dugova imao je Willie Nelson. Country legenda bila je
devedesetih godina prošlog stoljeća dužna gotovo 17 milijuna dolara. Kako bi otplatio dug,
Nelson je 1992. snimio album "The IRS Tapes: Who'll Buy My Memories?" i prodajom uspio pokriti gotovo četiri milijuna dolara duga. Porezna je počela plijeniti njegovu imovinu i osobne stvari, te ih prodavala na aukcijama. Najzanimljivije od svega: većinu stvari ponuđenih na aukcijama kupovali su Nelsonovi prijatelji i obožavatelji, pa mu nakon aukcija vraćali nazad.

I Chuck Berry je muku mučio s poreznicima. Tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća,
najviše je vremena provodio na turnejama, a plaćali su ga u gotovini. Poreznicima se nije
svidjela metoda plaćanja, Berry je 1979. priznao krivnju i ne samo da je morao namiriti 110 tisuća dolara, već je i četiri mjeseca odležao u zatvoru. Po izlasku odradio je tisuću sati
dobrotvnornog rada u što ulaze i mnogi humanitarni koncerti koje je održao.

U zatvoru je zbog neplaćanja poreza završila i Lauryn Hill, nekadašnja pjevačica benda
Fugees. Ona je 2012. zaboravila platiti 2,3 milijuna dolara, pa je iduće godine provela tri
mjeseca iza rešetaka.

Lekciju oko neplaćanja poreza naučio je i Ozzy Osbourne kada su poreznici njega i njegovu
suprugu Sharon obavijestili da za 2008. i 2009. duguju 1,7 milijuna dolara; iznos koji su
odmah platili tjedan dana kasnije.

Pjevačica Mary J. Blige sama je priznala da se okružila pogrešnim ljudima kojima je vjerovala, a zbog njih je 2014. dobila prijavu zbog utaje nešto više od 900 tisuća dolara poreza.

Nisu samo američke zvijezde sklone neplaćanju poreza: Iako je bio operni pjevač, i Luciano
Pavarotti iskusio je porezni blues. Slavni je tenor 1999. pokušao uvjeriti talijanski sud da mu je mjesto prebivališta Monaco, porezna oaza za mnoge. Sud nije povjerovao pa je Pavarotti iduće godine platio značajni dio od duga od 7,6 milijuna dolara nastao od 1989. do 1995. godine.

U sličnim se problemima našla i Shakira. Iako je od 2012. do 2014. živjela u Španjolskoj,
prijavila je da živi na Bahamima i propustila platiti više od 16 milijuna dolara poreza. Krajem siječnja ove godine – i samo dva dana prije nastupa na Super Bowlu – Kolumbijka se našla na sudu gdje su optužbe i potvrđene.

Za razliku od svih prethodno navedenih, glazbenica Nina Simone svjesno je i svojevoljno
odlučila ne plaćati porez. Protestirala je tako protiv uplitanja Sjedinjenih Američkih Država u Vijetnamski rat, a kada je početkom 1970-ih saznala da je izdan nalog za njezino uhićenje, napustila je SAD (u koje se više nikada nije vratila), odselila prvo na Barbados, a  posljednja postaja prije smrti 2003. bila joj je Francuska. (iV)

NAJČITANIJE